Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оформлення відстрочки: чи потрібно засвідчувати витяг з ЄДЕБО у нотаріуса

Даний документ потрібен чоловікам, які отримують відстрочку у зв'язку зі здобуттям освіти

Фото: Unsplash

Чи потрібно завірити витяг з ЄДЕБО у нотаріуса

Фото: Unsplash

Загальновідомо, що чимало юристів та адвокатів радять нотаріально завіряти документи перед тим, як подавати їх до ТЦК для отримання відстрочки. Чи потрібно провести "дану процедуру" з довідкою ЄДЕБО?

Про це написала адвокатка Дар'я Тарасенко.

Чи потрібно завіряти довідку ЄДЕБО

"Документи, які мають кюар-код, який дозволяє за цим кодом онлайн перевірити дійсність документа, – такі документи мають силу оригіналу, навіть якщо ви знімете з них ксерокопії", – пояснила вона у своєму дописі.

Адвокатка зазначила, що такий витяг не треба завіряти у нотаріуса.

Які документи слід завірити у нотаріуса

Водночас адвокатка юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко заявила, що радить своїм клієнтам завіряти всі документи перед подачею їх на відстрочку.

Вона навела приклад: так документ, який підтверджує інвалідність дитини, є головним, від якого йде похідним вже сама довідка про явність відстрочки від мобілізації.

"Для дорослих з 18 років це зелений аркуш, де з двох сторін описана основна інформація про інвалідність, де вказані серія та номер документа", – уточнила Катерина Аніщенко.

Згідно з її слів, неповнолітнім дітям такі довідки не видають, бо замість цього у них є висновок спеціальної форми.

"Знаю ситуації, коли такі довідки втрачалися. І тут проблема в тому, що їх видають лише в одному екземплярі. І тоді медичний заклад, який видавав цей висновок, може надати лише копію зі штампом", – розповіла адвокатка.

Вона додала, що має бути вказано, що копія відповідає оригіналу. Тобто відповідно, що такий документ треба завіряти нотаріально.

"Вважаю, що завіряти нотаріально такі документи буде правильно. Тим більше що по інвалідності дитини перелік документів інших, ніж по інвалідності дорослих. Список по інвалідності дитини зазвичай більш обширний", – зазначила Аніщенко.

Чи можуть відмовити у відстрочки, якщо документи на завірені нотаріусом

Експертка розказала, що чинним в Україні законодавством повторно подавати документи не заборонено. Саме це вона й радить зробити у такому випадку.

Зокрема вона порадила:

  1. чітко зазначати список документів, які передаються до ТЦК;
  2. у випадку відмови подати документи ще раз.

Адвокатка порівняла це з описом вкладення, якщо відправляти конверт.

Раніше ми вже писали, хто з вчителів може отримати відстрочку від мобілізації. Також ми розповідали, яка тривалість відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.