Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нереально, неможливо, незаконно? У Мінцифри знову пояснили, чи з'являться повістки в "Дії"

У Міністерстві цифрової трансформації ще раз пояснили, чи запровадять для українців цифрові повістки в рамках мобілізації та чи з'являться вони у "Дії"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи з'являться цифрові повістки у "Дії"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повістки в Україні продовжать розповсюджувати у рамках затвердженої законодавчої процедури. Попри те, що суспільству час від часу натякають, що незабаром документ про призов до армії з'явиться у цифровому форматі, застосунок "Дія" не будуть долучати до цього процесу.

Про це заявив в інтерв’ю Delo.ua керівник з розвитку електронних послуг в Мінцифрі Мстислав Банік.

Він пояснив, що вперше розмови про отримання повісток через "Дію" з’явились, коли Міністерство цифрової трансформації оголосило про запуск судових сповіщень через застосунок. Інформація про це була подана некоректно.

"Хтось перекрутив, прибравши слово "судові", а сарафанне радіо рознесло, що запустять повістки через "Дію". Ми пояснили, що цього не буде, але потім почали говорити, що будуть роздавати повістки через месенджери", — розповів Банік.

За його словами, розсилати повістки через "Дію" чи месенджери неможливо, адже для цього номер телефону людини потрібно прив'язати до її даних у реєстрі.

"В Україні це неможливо, бо, купуючи сім-картку, тобі не потрібно її реєструвати за паспортом", — пояснив керівник з розвитку електронних послуг в Мінцифрі.

Тому наразі в Україні повістки військовозобов'язаним видаватимуть у рамках чинної законодавчої процедури, а "Дія" та інші месенджери не входять у цей перелік процесів.

Де вручають повістки у 2023 році

Вручити документ можуть у будь-якому місці, але лише особисто. Телефонні дзвінки, повідомлення від ТЦК не передбачено законом, тому реагування на них є добровільним вибором людини без будь-якої подальшої відповідальності.

На вулиці повістку вручають для уточнення облікових даних, адже у ТЦК, як правило, відсутні повні актуальні дані про військовозобов'язаних.

Якщо ви придатні до служби, то можете отримати повістку з вимогою прибути в призовний пункт (у народі "бойова повістка").

Чи можна відмовитися від повістки?

Так, але якщо, на вашу думку, її складено неправильно. За відмову в отриманні або прибутті до ТЦК після вручення повістки для уточнення даних вам загрожує штраф у розмірі від 1 700-3 400 гривень.

Якщо ви необґрунтовано відмовилися від повістки на фронт, то вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності, а саме до 3-5 років позбавлення волі.

Раніше ми розповідали, кому дозволять служити за місцем проживання. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.