Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні ростуть темпи інфляції – в чому причина

Станом на зараз в Україні далеко не найкраща економічна ситуація

Фото: НБУ

Гроші

Фото: НБУ

В Україні дещо погіршилася економічна ситуація, тому через це суттєво зріс рівень інфляції в Україні. На жаль, її рівень продовжує прискорюватися і у серпні.

Про це йдеться у макроекономічному огляді НБУ.

Чому росте рівень інфляції

Експерти Національного банку України не надають конкретних цифр щодо зростання цін за серпень 2024 року, однак, якщо вірити графіку, який також був оприлюднений НБУ, то тут можна побачити, що рівень річної інфляції був дуже близьким до 7%.

Якщо ж вірити даним Національного банку України, то фундаментальний інфляційний тиск також значно посилився у липні 2024 року. Зокрема, тепер показник базової інфляції зріс до 5.7%, замість 5.0%, як це було у червні.

"Така динаміка дещо випереджала траєкторію липневого прогнозу НБУ. Вона зумовлена насамперед стрімким зростанням цін на оброблені продукти харчування. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні. Водночас інфляційні очікування залишалися доволі стійкими", – повідомили в огляді НБУ.

Крім того, у липні 2024 року знову вдалося помітити, що ціни на алкогольні напої, а також на продукти харчування знову почали зростати вверх.

Як зазначається, такий показник зумовлений тим, що оброблені продукти почали дорожчати через підвищені тарифи на електроенергію, більші витрати на продукцію та оплату праці. Однак, вдалося помітити зниження цін на сирі продукти харчування, оскільки це повʼязано з поступовим вичерпанням впливу тимчасових чинників.

За даними Національного банку України, зростання цін на значну кількість непродовольчих товарів пришвидшилося у звʼязку з впливом курсу валют. Набагато повільніше відбувалося дорожчання одягу та взуття.

Нагадаємо, ми повідомляли, хто може отримати виплати за вислугу років. Також ми писали, як українцям самостійно розрахувати розмір допомоги по безробіттю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.