Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явиться нова пам'ятна монета: що на ній зображено

Нова пам'ятна монета присвячена Володимирському собору у Києві та має номінал 5 гривень

Фото: НБУ; Колаж: Pro Гроші

Який вигляд має нова пам'ятна монета

Фото: НБУ; Колаж: Pro Гроші

Національний банк України ввів у обіг нову пам’ятну монету – на ній зображений Володимирський собор у Києві.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку та показала, який вигляд має монета.

"Ця монета продовжує серію "Пам’ятки архітектури України". Монета присвячена одній з архітектурних перлин Києва – Володимирському собору. Побудований у неовізантійському стилі, він привертає увагу як своєю історією, так і внутрішнім розписом – справжнім шедевром мистецтва", – розповіли у НБУ.

Фото: НБУ
Фото: НБУ

Також регулятор підготував п’ять цікавих фактів про собор та присвячену йому монету:

  • від ідеї будівництва собору до його завершення і освячення минуло більше сорока років.

За цей час змінилося чотири керівника будівництва і чотири архітектори, півдесятка митрополитів і губернаторів. Спорудження собору, на яке було зібрано значну кількість пожертв, тривало 20 років – із 1862 до 1882 року;

  • головою комісії з внутрішнього оздоблення собору був академік історії мистецтв, український мистецтвознавець, археолог, художній критик, професор Київського університету – Адріян Прахов.

"Його ім’я також пов’язане з реставрацією інших великих святинь України – Кирилівської церкви, Софійського собору тощо. Цікаво, що саме Адріян Прахов одним із перших присвятив свої наукові дослідження живописній спадщині Тараса Шевченка", – розповіли у НБУ.

  • роботи із внутрішнього оздоблення храму тривали ще понад 10 років після його спорудження.

Саме унікальні розписи собору є його основною цінністю. Адже внутрішні настінні розписи виконані визначними, яскравими художниками, майстрами історичного, фольклорного, іконописного живопису.

  • ця пам’ятна монета – 51-ша в серії "Пам’ятки архітектури України";
  • автором дизайну монети є київська художниця, мистецтвознавець Марія Скоблікова.

Загалом, ця монета стала десятою пам’ятною монетою, виконаною за дизайном цієї авторки.

Також у НБУ додали, що наступного року планують випустити набір із двох срібних пам’ятних монет "Володимирський собор у м. Київ".

Який вигляд має пам’ятна монета

На аверсі монети на орнаментальному тлі зображено головний фасад Володимирського собору (використано кольоровий друк – тамподрук).

На реверсі – фрагмент орнаменту арки бокових дверей собору, виконаний барельєфом, під яким – роки його будівництва: 1862 – 1882.

Монета виготовлена з нейзильберу, номіналом 5 гривень. Її тираж – 35 000 штук (зокрема 10 000 штук у сувенірній упаковці). Вартість – 107 грн (у сувенірній упаковці – 173 грн).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що буде з британськими монетами, на яких зображена королева Єлизавета II, після смертні монарха.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.