Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нарешті дочекалися? Хто із жителів сіл отримає допомогу від держави

З'ясувалось, яким чином стати на облік на отримання допомоги на утримання домашньої худоби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як отримати допомогу на худобу в селі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мешканці сіл, нарешті, можуть розраховувати на допомогу від держави під час дії воєнного стану. Гроші отримають більшість селян – мова йде про допомогу на утримання домашніх тварин.

Про це розповіли в Департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Хто отримає гроші

Кошти на утримання домашніх тварин виплачуватимуть селянам, котрі ідентифікували та зареєстрували свою худобу. Крім того вони матимуть право на ветеринарний нагляд за здоров'ям зареєстрованої худоби, а також матимуть можливість безперешкодно торгувати продукцією зі свого господарства.

Чому селяни не хочуть режструвати худобу

Попри вигоду від реєстрації домашніх тварин, сільські мешканці не поспішають це робити – торік на Львівщині було ідентифіковано лише 54% від загального поголів'я. У першу чергу не хочуть ставати на реєстрацію господарства, які мають по одній або кілька корів.

Отже, виходить, що лише половина приватних власників тварин отримала доступ до державної фінансової допомоги.

Який розмір допомоги

Торік за програмою виплатили 26,2 млн грн дотацій на 4952 корови. Таким чином, у середньому на одну корову припало майже 5,3 тис. гривень. До того ж, якщо врахувати дозвіл на вільний продаж молока та іншої тваринницької продукції на ринку, то вигода від такої реєстрації тварин є очевидною.

Як зареєструвати тварину

Аби встати на облік, власники худоби мають звернутися до державних установ ветеринарної медицини за місцем проживання. Реєструють тварин у різні терміни залежно від їхнього виду. Велику рогату худобу, а також овець і кіз реєструють протягом 7 днів від їхнього народження, а от поросят можна зареєструвати протягом 60 днів.

Хто може отримати допомогу для ВПО у 2023 році

Раніше ми вже розповідали про те, що українці продовжують отримувати грошову допомогу від держави у розмірі 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю й 2 000 гривень для всіх інших осіб. Право на отримання щомісячної грошової допомоги у 2023 році мають такі категорії громадян:

  • особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих;

  • особи, які мають непридатне для проживання або зруйноване житло і подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія";

  • особи, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження або знищення нерухомого майна через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені російською агресією;

  • особи, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання станом на 24 лютого 2022 року;

  • особи, які повторно перемістились із тимчасово окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

Раніше ми писали про те, що фінансову допомогу евакуйованим зі звільнених територій можуть удосконалити. Також сайт Pro Гроші писав, що військовим спростять процедуру отримання протезів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.