Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надійний захист ваших активів: як уникнути поділу майна при розлученні

Розлучення — це завжди не просто, особливо коли мова йде про розподіл спільно нажитого майна

Фото: Pixabay

Оформлення майна в шлюбі

Фото: Pixabay

У разі розлучення подружжю потрібно поділити спільно нажите майно. Проте цього можна уникнути, якщо заздалегідь правильно оформити документи на право власності.

Адвокат Мар'ян Сащук у своєму Instagram розповів, як можна правильно оформити майно в шлюбі, щоб уникнути його поділу при розлученні.

Зазвичай, майно, набуте під час шлюбу, вважається спільною власністю, яка підлягає розподілу при розлученні. Водночас є речі, що є особистою власністю одного з подружжя. До таких належать:

  • майно, яке було придбано до укладання шлюбу;
  • житло, отримане в результаті приватизації;
  • премії та нагороди за індивідуальні досягнення;
  • страхові виплати за особистими полісами;
  • дарунки чи спадщина, отримані під час шлюбу;
  • земельні ділянки, приватизовані в особисту власність;
  • компенсації за майно, що належало одному з подружжя;
  • речі, куплені під час шлюбу за особисті кошти одного з партнерів;
  • особисті предмети, зокрема коштовності, навіть якщо вони були придбані за спільні гроші.

Отже, майно, придбане за особисті кошти під час шлюбу, не є спільною власністю і залишається тому, хто його придбав.

Як оформити майно, щоб уникнути його поділу при розлученні

Під час розлучення питання розподілу спільно нажитого майна часто стає причиною серйозних конфліктів між подружжям. Однак, існують ефективні юридичні механізми, які можуть допомогти уникнути цього неприємного процесу.

Важливо знати, як правильно оформити майно під час шлюбу, щоб у разі розриву відносин не втратити те, що належить вам. Існує кілька способів оформлення майна, щоб уникнути його поділу при розлученні:

  1. Дарування: отримати майно в подарунок, що захистить його від поділу. Але це може бути оскаржено в суді, якщо інший з подружжя зможе довести, що подарунок є фіктивним.
  2. Шлюбний контракт: укласти шлюбний договір, де детально прописати всі питання щодо майна, або під час покупки попросити другого партнера написати заяву, що майно належить лише одному з них. Таку заяву слід нотаріально засвідчити.
  3. Оформлення на довірену особу: зареєструвати майно на родича чи іншу особу. У такому випадку майно не підлягатиме розподілу, оскільки формально не є спільною власністю. Важливо обрати надійну особу.

Хоча за законом, майно, придбане за особисті кошти, не підлягає поділу при розлученні, інколи доводиться відстоювати свої права в суді. Тому, щоб уникнути подібних ситуацій, важливо заздалегідь подбати про правильне оформлення особистого майна під час шлюбу.

Раніше ми писали, яке майно не ділиться при розлученні, а також як розподіляється спадщина між дітьми від різних шлюбів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.