Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надій більше немає? Кому з українців точно не підвищать зарплату у 2023 році

Зарплати деяким українцям обіцяли підвищити ще у перший рік COVID-19, але передумали

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українським вчителям збільшать зарплату лише після війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український уряд планує підвищити зарплату вчителям лише після закінчення війни з Росією. Наразі питання про перегляд виплат навіть не розглядається.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

За його словами, розмови про підвищення зарплат для вчителів відбувалися у перший рік поширення COVID-19. Однак через коронакризу уряд вирішив збільшити зарплату медикам, щоби фахівці не виїжджали з країни.

"Ми домовилися, що наступного року піднімемо зарплати педагогам. Та, на жаль, сталася повномасштабна війна, яка знищила всі плани. Але це буде перше, що ми зробимо після війни – підвищимо зарплати педагогам", – зазначив він.

Політик також додав, що під час війни на підвищення зарплат розраховувати не варто, адже всі доходи бюджету спрямовуються на ЗСУ, а соціальні виплати фінансуються міжнародними партнерами.

"Якщо ми скажемо партнерам, що під час війни збільшуємо зарплати педагогам, вони скажуть: "Ми намагаємося вам допомагати, суми вимірюються десятками мільярдів доларів, а ви хочете нам ще докинути мільярд?", – підкреслив Сергій Бабак.

Водночас існує й найпростіший вихід для того, щоби збільшити зарплату вчителям — узяти гроші в борг.

"Ми не можемо собі цього дозволити та не хочемо цього робити", – додав нардеп.

Бюджетникам в Україні скоротять зарплати

Це має відбутися у 2023 році, при чому зарплати бюджетникам скоротять через вимогу Міжнародного валютного фонду. У загальному зарплатний фонд скоротиться приблизно на 27%.

У тексті Меморандуму в рамках нової Моніторингової програми МВФ для України зазначається, що економію зможуть здійснити двома шляхами: перший – зменшення номінальних зарплат окремих категорій працівників у секторі, другий – скорочення кількості співробітників в організаціях, тобто звільнення людей.

"Зважаючи на обмеження, які постають перед нами, ухвалено непросте політичне рішення – зменшити видатки на оплату праці працівників бюджетного сектору на 27 відсотків у номінальному виразі порівняно з 2022 роком як шляхом зменшення заробітної плати окремим категоріям працівників, так і через обмеження загальної чисельності працівників", – йдеться у тексті Меморандуму.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, хто в Україні може отримувати зарплату від 40 тисяч гривень. Більше про те, яким 2023 рік буде для українців, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.