Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На шляху до ЄС: українцям натякнули, коли розпочнуться переговори з Євросоюзом

Очільник МЗС Дмитро Кулеба розповів, коли наша держава очікує на початок відкритих переговорів щодо вступу України в ЄС

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Переговори про вступ України в ЄС можуть розпочатися наприкінці 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Прямі переговори про вступ України до Європейського Союзу можуть відбутися до кінця 2023 року. Задля цієї мети наша країна вже провела низку реформ.

Про це перебуваючи у Парижі заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що під час зустрічі з очільницею МЗС Франції Катрін Колонни сторони обговорили шлях, який потрібно подолати ЄС та Україні до кінця 2023 року, щоби наша країна розпочала відкриті переговори про членство в блоці.

Кулеба також підкреслив, що в Україні вже відбулася низка реформ, які допоможуть вступити до ЄС. З іншого боку Євросоюз також зробив певні кроки.

Окрім майбутнього членства у ЄС глави МЗС двох країн у Парижі обговорили й майбутній вступ України до Організації Північноатлантичного договору.

За словами Дмитра Кулеби, у під час останнього саміту НАТО у Вільнюсі були обговорені подальші кроки. Він переконаний, що Україна має бути членом як ЄС, так і НАТО, аби Європа була місцем безпечним для життя.

Що означає для бізнесу вступ України до ЄС

Якщо Україну таки приймуть до Євросоюзу, то перед бізнесом з'являться певні зобов'язання та нові можливості. Якщо говорити про зобов'язання – це необхідність ведення бізнесу за вимогами європейської спільноти, де є критерії, практика, розроблений механізм тощо.

Натомість серед переваг, як розповів нашій редакції доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков – це можливість мати надійних партнерів, користуватися підтримкою Європейського Союзу.

"Є можливість, що український бізнес підніметься на вищу сходинку та стане на рівні з бізнесом європейських країн", – сказав він.

Хто не хоче бачити Україну в Євросоюзі

З пересторогою до перспектив України ставляться багато представників блоку. При цьому деякі країни визнають, що майбутнє нашої країни пов'язане саме зі вступом до ЄС, але зазначають, Україна має відповідати певним критеріям.

Наприклад, один із високопосадовців Євросоюзу на початку 2023 року сказав, що попри те, що Київ має досить високі очікування, необхідно виконати всі умови, які поставила Єврокомісія.

Раніше ми пояснювали, які зміни відбудуться у внутрішній економіці України після вступу до НАТО. Більше про економічні перспективи читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.