Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Монета з "родзинкою": який дефект допоможе заробити 30 000 грн (фото)

Кількість монет такого номіналу дуже обмежена, бо їх виготовляли в якості пробних, а в результаті не затвердили для обігу

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Монету продають за 30 000 грн – який вигляд вона має

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українцям пропонують купити монету номіналом 15 копійок за 30 000 грн, або приблизно 834 долари. Власник назвав важливу особливість екземпляра, що робить його бажаним для колекціонерів. В обігу знайти таку монету неможливо.

Лот опублікували на онлайн-аукціоні Violity.

Рік виготовлення копійки – 1992, різновид – 1.1AA, матеріал – магнітна сталь. Річ у тім, що номінал був пробним, партію свого часу викарбували з різних металів в обмеженій кількості, але так і не затвердили для обігу. Тож знайти 15 копійок можна тільки в особистих колекціях.

Серед особливостей лота – наявність чотирьох ягід і повністю гладенький гурт. Також монета має видимі сліди зіткнення штампів, тобто дуже рідкісний дефект, а ще подряпини на поверхні, що свідчить про активну експлуатацію. Власник уточнив, що може відправили покупцеві в будь-який куточок світу, а в Україні згоден на особисту зустріч у Києві для огляду копійки.

15 копійок 1992 року
15 копійок 1992 року
Фото: Violity

За який брак нумізмати готові платити великі гроші

Колекціонери не будуть купувати монети без особливостей, адже вартість таких грошей невелика. Найбільше цінуються всілякі дефекти та брак, за цією характеристикою визначають кінцеву ціну монет. Дорого можна продати екземпляр з інкузним браком, тобто коли одна сторона має нормальне зображення, а друга – дзеркальне. Такий дефект виникає внаслідок застрявання у штемпелі під час карбування.

Також серед "цінних дефектів":

  • неправильний поворот аверсу до реверсу;
  • два реверси чи аверси;
  • виготовлення на "чужих" заготовках (таке практикувалося перші роки, коли обладнання часто ламалося і було непідготоване до карбування);
  • пробні номінали тощо.

Як розпізнати цінний екземпляр монети

Різновидів 10 копійок 2011 року виготовлено небагато, але один з них дуже цінується нумізматами. Українці звикли користуватися 10-копійчаною обіговою монетою жовтого кольору, виготовленою з алюмінієвої бронзи. За неї дадуть не більше кількох десятків гривень.

Водночас існує копійка з немагнітної сталі, срібляста, різновиду 2ИВм. Партію свого часу карбували, щоб підібрати новий метал для номіналу, дешевший. Тому ці монети вважаються пробними та колекційними, їх не зустріти в обігу. Коштують на аукціонах в середньому 7-9 тисяч гривень.

Монета з немагнітної сталі за 7-9 тисяч грн
Монета з немагнітної сталі за 7-9 тисяч грн
Фото: Violity

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку українську монету продають у 200 000 разів дорожче номіналу. Також ми повідомляли, що в Україні з’явилася нова пам’ятна монета від НБУ та розповідали, кому її присвятили.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.