Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як краще говорити і поводитися з представниками ТЦК

Щоб не дати підстав для затримання, варто знати правила спілкування з представниками ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як поводити себе з представниками ТЦК на вулиці та у військкоматі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Щоб між українцями та представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки не виникало непорозумінь, бажано знати свої права та обов’язки при врученні повісток з юридичної точки зору.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець радить українцям давати документи на перевірку лише у випадках, визначених статтею 32 Закону "Про Національну поліцію". Всього існує шість причин, які є підставою затребувати в особи паспорт на вулиці. До них належать:

  • людина виглядає такою, що може перебувати в розшуку, вважатися безвісно зниклою чи такою, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених;
  • особа вчинила або планує здійснити правопорушення;
  • людина знаходиться на території чи об’єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;
  • особа має заборонені предмети або на які потрібен спеціальний дозвіл, наприклад, зброю, боєприпаси, наркотичні засоби тощо;
  • людина перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
  • особа чи її транспортний засіб виглядають такими, що можуть бути причетними до правопорушення.

Отже, якщо поліція говорить, що в Україні воєнний стан, не зважайте. В законодавстві немає змін, які б передбачали обов’язкову перевірку паспорта під час війни. У випадку погодження надати документ показуйте його лише зі своїх рук і не передавайте третім особам.

Відмовитися від отримання повістки можна до моменту документального підтвердження особи. Якщо ви надали паспорт і відмовилися взяти повістку, представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки можуть скласти акт. Але затримати – в жодному разі, це незаконно.

"Не варто битися, матюкатися, ображати силовиків, бо за це передбачена відповідальність і вас затримають на законних підставах. Опирайтеся пасивно й цивілізовано: упирайтеся ногами, не давайте можливості скрутити руки, відмовляйтеся йти до авто. Якщо вони свавільники – хай вас несуть", – уточнив адвокат щодо оптимальної поведінки на вулиці.

Як себе поводити у приміщенні ТЦК

Якщо ви опинилися у військкоматі не за власним бажанням і без складання протоколу, одразу вимагайте адвоката, адже ці дії неправомірні. Не підписуйте жодних паперів, а в присутності понятих зазначайте в протоколі, що вам відмовляють у наданні допомоги.

Людину мають право тримати у військкоматі всього 3 години, після яких можна вільно встати та піти. Але цей час починається не з моменту доставлення до центру, а відтоді, як співробітники ТЦК підійшли до вас на вулиці. Не бійтеся відповідальності та телефонуйте на 102, якщо не випускають з приміщення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого бракує на фронті та чи має право держава змушувати служити. Також ми повідомляли, що відмовитись від повістки на вулиці можуть деякі українці, та розповідали, про що треба сказати військовому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.