Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні – чи зачепить вона тих, хто не служив в армії

Згідно з законодавством України, не всі громадяни підлягають мобілізації під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців можуть мобілізувати навіть якщо вони не служили в армії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація у зв'язку з повномасштабною війною. Призвати в армію можуть чоловіків віком з 18 до 60 років, за винятком ситуацій, які передбачені законодавством. Та чи є винятком той факт, що людина не проходила строкову службу?

На це питання відповіла юристка Козян Тетяна з адвокатської компанії "Приходько та партнери".

Чи можуть мобілізувати тих, хто не проходив строкову службу в армії

Військовозобов'язані, які не служили в армії, також можуть бути мобілізовані. Такі особи складають громадський резерв, тобто групу людей, які можуть бути залучені до комплектування Збройних Сил України або інших військових формувань, бо вони не мають обмеження щодо віку або стану здоров'я.

Варто розуміти, що ця категорія військовозобов'язаних підлягає мобілізації. Проте перш ніж бути залученими до військових частин, громадяни, які не служили, повинні пройти належну підготовку.

Як відбувається підготовка мобілізованих

Особи, які раніше не мали досвіду військової служби, зобов'язані проходити навчання в спеціальних навчальних центрах Збройних Сил України. Це дозволить їм освоїти необхідні навички та знання для ефективного діяння на полі бою та виконання військових завдань.

На жаль, воєнний стан може обмежувати терміни підготовки, які передбачені у навчальних центрах для рядового складу та сержантів. Але попри це, якість підготовки повинна залишатися на належному рівні. Важливо, щоб кожен мобілізований отримав достатні знання та навички перед тим, як його відправлять на передову.

Які повістки будуть видавати у серпні

З 1 серпня в Україні відбудуться зміни у процесі мобілізації, зокрема видачі повісток. Вже з наступного місяця військовозобов'язані будуть отримувати три види повісток:

  • для уточнення данних;
  • на проходження військово-лікарської комісії;
  • мобілізаційне розпорядження.

Варто зазначити, що громадянам ТЦК може надсилати повістки, незалежно від місця перебування на обліку. У разі її отримання, особі необхідно звернутися до військкомату.

Раніше ми повідомляли, що робити чоловікам, яким у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки відмовили у відстрочці. Також ми писали, хто з громадян має право на виїзд з України під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.