Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Медсестру покарали за відмову їхати на передову: який штраф доведеться заплатити

У Львові суд оголосив вирок медичній сестрі, яка відмовилась виконувати наказ та прямувати до зони бойових дій

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Суд виніс вирок військовій медсестрі

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

У Львові Личаківський суд оштрафував на 102 тисячі гривень військову медсестру, яка яка відмовилась виконати наказ начальника та не поїхала в службове відрядження в зону бойових дій.

Про це пише zaxid.net.

За що покарали медсестру

Як вказано у вироку суду від 8 березня 2023 року, львів’янка має звання молодшої сержантки та працює на посаді операційної медсестри нейрохірургічного відділення в одній з військових частин міста. Ще в листопаді 2022 року вона відмовилась виконати наказ начальника та поїхати у службове відрядження у зону бойових дій.

Під час досудового розслідування з прокурором була укладена угода про визнання винуватості.

Справу розглядав суддя Сергій Гирич, він визнав медсестру винною у здійсненні злочину, передбаченого ч.4 ст.402 ККУ (непокора) та оштрафував на 102 тис. грн. На вирок ще може бути подана апеляція.

Яке покарання загрожує чоловікам, які втекли за кордон

Відповідне правопорушення карається штрафом від 3400 до 5100 грн. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, то доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 грн.

Щодо кримінальної відповідальності, то до неї можуть притягнути лише тих чоловіків, котрі отримали повістку і втекли за кордон – їм загрожує від 3-5 років ув’язнення.

Які правила вручення повісток діють в Україні

Раніше ми писали про те, що юристка нагадала про правила вручення повістки.

"Повістка вважається належно переданою, якщо вона вручена військовозобов’язаному під особистий підпис. Тобто її не можна передавати через членів сім’ї, родичів або друзів. Оскільки чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути до військкомату не має", – зазначила Вікторія Тютюнникова.

За її словами, правила перетинання кордону не відповідають положенням Основного закону, який передбачає, що вони мають бути визначені законом, а не постановою Кабміну, як це є наразі.

Проте встановлення факту неконституційності тих правил належить до повноважень КСУ. До нього щодо цього мають звернутися президент чи народні депутати (щонайменше 45 осіб), Верховний Суд, уповноважений Верховної Ради з прав людини, а не фізичні особи.

Зважаючи на це, довести в суді відсутність встановленої у законний спосіб заборони на виїзд чоловіків призовного віку без рішення КСУ про невідповідність Конституції правил перетину кордону, майже неможливо.

Раніше ми розповідали, хто входить до військового резерву України. Також сайт Pro Гроші нагадував, яке покарання загрожує чоловікам, які втекли за кордон.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.