Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Люди з інвалідністю третьої групи: які пільги можна отримати у 2024 році

Розповідаємо, які пільги та знижки можуть отримати українці, яким встановили III групу інвалідності

Фото: Pixabay

Пільги для людей з інвалідністю

Фото: Pixabay

До третьої групи інвалідності відносяться особи, які мають можливість працювати в полегшених умовах. Для отримання пільг необхідно мати документ, який підтверджує статус особи з інвалідністю або посвідчення про призначення соціальної допомоги згідно з українським законодавством.

Про те, які пільги можуть отримати люди з інвалідністю III групи, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Роботодавці повинні враховувати необхідність спеціальної реабілітації при створенні умов праці для осіб з інвалідністю третьої групи.

Вони зобов'язані створювати спеціально обладнані робочі місця. Особа з інвалідністю не може бути відмовлена у прийомі на роботу, якщо відповідає всім вимогам. Такі працівники приймаються на роботу без випробувального терміну. Вони також мають певні пільги для відпочинку, зокрема:

  • два додаткових дні до щорічної відпустки;
  • можливість отримати відпустку без збереження заробітної плати (до 30 днів на рік);
  • для інвалідів війни передбачена додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати (14 днів на рік).

Хто може отримати соціальну допомогу від держави

На державну соціальну допомогу мають право:

  1. Діти-інваліди до 18 років.
  2. Особи з інвалідністю з дитинства.

Інвалідам з дитинства призначається допомога в розмірі 60% від прожиткового мінімуму, а дітям-інвалідам — 70%.

Ці особи можуть також отримати пенсію у разі наявності страхового стажу на момент встановлення інвалідності або на дату звернення, враховуючи вік. Розмір пенсії становить 50% від пенсії за віком.

Які житлові пільги можуть оформити громадяни з інвалідністю III групи

Такі люди мають право на оснащення своїх житлових приміщень різноманітними пристосуваннями. Також інваліди мають переважне право на поліпшення своїх житлових умов.

Для дітей-інвалідів, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, існують пільги, що забезпечують пріоритет в отриманні житла та матеріальної допомоги на його облаштування після досягнення повноліття, якщо за висновком медико-соціальної експертизи вони можуть самостійно обслуговувати себе.

Транспортні пільги

Діти з інвалідністю та їх супроводжуючі особи можуть безплатно користуватися міським транспортом (крім таксі). Для цього необхідно мати відповідне посвідчення.

Особи з інвалідністю, а також їх супроводжуючі, мають право на 50% знижку на проїзд у залізничному та міському транспорті. Для отримання такого пільгового проїзду киянам слід оформити картку киянина в Ощадбанку.

Які освітні пільги для дітей з інвалідністю з дитинства передбачено в Україні

Обдаровані діти-інваліди можуть навчатися безплатно у загальноосвітніх або спеціалізованих позашкільних закладах, таких як музичні або художні школи.

Діти-інваліди, які продемонстрували високі результати на вступних іспитах, мають право на вступ до вищих навчальних закладів без конкурсного відбору. Соціальна допомога та стипендія, якщо вона призначена, зберігаються за такими студентами у повному обсязі.

Знижки на медикаменти

Вони можуть отримувати пільги на:

  • реабілітаційні засоби (наприклад, протези);
  • медичні вироби (індивідуальні пристрої, протези зубів, очей тощо);
  • автомобілі, електричні крісла — за наявності відповідного медичного висновку.

Право на безплатні ліки вони отримують, якщо їхня пенсія не перевищує мінімальної суми. Це стосується лише лікарських засобів за рецептами під час амбулаторного лікування.

Раніше ми писали, чи повинні люди з інвалідністю оплачувати проїзд у громадському транспорті, а також коли краще змінити вид пенсійних виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.