Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія за віком чи по інвалідності: коли краще змінити вид виплат

Розповідаємо, яким чином правильне рішення щодо вибору пенсії допоможе отримати максимальну вигоду та забезпечить більший дохід у майбутньому

Фото: Pexels

Як обрати вид пенсії

Фото: Pexels

Деякі громадяни України мають право на кілька видів пенсійних виплат, і у таких випадках важливо знати всі нюанси, щоб ухвалити правильне рішення.

Про це нагадали в Пенсійному фонді України.

Відповідно до українського пенсійного законодавства, зокрема статті 10 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", якщо людина має право на різні типи пенсій, їй потрібно обрати лише одну з них:

  1. За віком.
  2. По інвалідності.
  3. Через втрату годувальника.

Однак при виборі оптимального варіанту слід врахувати кілька важливих факторів. Наприклад, пенсія по інвалідності II групи виплачується у розмірі 90% від пенсії за віком. Але при розрахунку пенсії за віком до страхового стажу включається додатковий період – від моменту встановлення інвалідності до досягнення 60-річного віку.

Через це, якщо інвалідність була встановлена у молодому віці, і додатковий стаж є значним, перехід на пенсію за віком може бути не завжди вигідним. Такий перехід доцільний переважно для тих осіб, які після отримання пенсії по інвалідності продовжували працювати.

Кому пенсія за віком буде вигіднішою

У випадку, якщо людина набула не менше 24 місяців страхового стажу і вперше переходить з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, при розрахунку розміру її виплат Пенсійний фонд братиме до уваги середню заробітну плату за три роки, що передували року звернення за зміною виду пенсії. Таким чином, можна отримати більший розмір виплат.

Варто пам'ятати, що зміна виду пенсії відбувається з дати подання заяви разом з усіма необхідними документами.

Правильний вибір пенсії може суттєво вплинути на фінансове положення українців. Тому варто детально аналізувати свою ситуацію, звертати увагу на всі переваги й недоліки різних видів виплат, та своєчасно подавати необхідні документи.

Раніше ми писали, чи виплачують пенсії на окупованих територіях та якими способами їх можна отримати, а також хто з пенсіонерів отримає гроші від Червоного Хреста у жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.