Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара, вибори, війна та роботи: про що нам розповіла обкладинка The Economist

Разом з експертами з різних галузей розбиралися, що прогнозує видання The Economist світові на 2024 рік

Фото: The Economist. Колаж: Pro Гроші

The Economist: розшифровка обкладинки-головоломки

Фото: The Economist. Колаж: Pro Гроші

На новій обкладинці журналу зображено понад 20 фрагментів, які так чи інакше поєднані між собою. The Economist вже не вперше створює титулки-головоломки, які обговорюють у всьому світі.

Ми поспілкувались із політичними та економічними експертами, щоб з'ясувати, яке найближче майбутнє чекає на світ.

Зміст
1.Чому голуб миру саме над Путіним та чи можуть вибори в США забезпечити мир в Україні
2.Хто зображений над Зеленським і чи може ця жінка повпливати на постачання зброї Україні
3.Чому на пісочному годиннику нижня частина заповнена більше
4.Чому на обкладинці нічого немає про війну на Близькому Сході
5.Чому Зеленський і Путін дивляться один на одного, а лідери США і КНР — в різні сторони
6.Що зміниться у кожній країни з обкладинки після виборів
7.Чи можливе проведення виборів онлайн і як ШІ може вплинути на їх результати
8.Чому саме 4 валюти на обкладинці та як вони вплинуть на гривню
9.Як розвиватиметься економіка кожної з країн, лідери яких представлені на обкладинці
10.Чи йдеться про дефіцит палива і проблеми з його імпортом у майбутньому

Чому голуб миру саме над Путіним та чи можуть вибори в США забезпечити мир в Україні

Зі слів експерта, кандидата політичних наук Максима Ялі, вибори в США істотно вплинуть на перебіг російсько-української війни.

Путін давно заявляє, що він готовий до мирних переговорів. Відповідно, він сподівається, якщо Трамп переможе на виборах, він допоможе припинити цю війну. Саме тому кремлівський уряд вустами міністра оброни Шойгу повідомив широкий загал про те, що війна триватиме щонайбільше до 2025 року. А саме у 2025 році новообраний президент США вступить у свої повноваження, — зауважив експерт.

При умові, якщо на виборах в Сполучених Штатах переможе Джо Байден — війна не закінчиться, адже Україна й надалі отримуватиме збройну допомогу та продовжуватиме відстоювати свою незалежність.

Хто зображений над Зеленським і чи може ця жінка повпливати на постачання зброї Україні

Максим Ялі зауважив, що важко точно зрозуміти, хто саме ця жінка на зображенні.

Можу припустити, що це Урсула фон дер Ляєн – голова Єврокомісії, яка приймає рішення щодо допомоги Україні з боку ЄС. До того ж, якщо Трамп переможе на виборах в США, Україна зможе розраховувати на постачання зброї лише з ЄС, – прокоментував Максим Ялі.

Чому на пісочному годиннику нижня частина заповнена більше

Експерт дав прогноз — чи означає це, що можна очікувати закінчення війни найближчим часом.

Те, що війна вже йде до завершення, заявляли і президент Володимир Зеленський, і голова Офісу президента Андрій Єрмак. Вже на 70% вона завершена. Залежно від американських виборів, ймовірно, війна закінчиться, якщо не у 2024, то у 2025 році, – наголосив Ялі.​​​​​​

Чому на обкладинці нічого немає про війну на Близькому Сході

Координаторка з міжнародної співпраці Українського центру безпеки та співпраці Соломія Хома зазначила, що видання не може спрогнозувати майбутнє цієї війни.

Сама тема війни в Секторі Гази, згадана у випусках The Economist, неоднозначна. Головним питанням, яке ставить видання, є те, чи стане ця війна широким регіональним конфліктом, чи дасть новий шанс на довготривалий мир в Ізраїлі та Близькому Сході, – зазначає Соломія Хома.

Чому Зеленський і Путін дивляться один на одного, а лідери США і КНР — в різні сторони

Експертка зазначає, що Байден і Сі зосереджені більше на задачах, які стають перед ними, аніж на спільному примиренні чи розгортанні конфлікту.

Те, що очільники США та Китаю дивляться в різні сторони, пов'язане з різним викликами, які потребують їхньої уваги. США наразі зосереджені на майбутніх виборах, війні в Україні та Ізраїлі. Своєю чергою увага Китаю прикута до питань падіння китайської економіки. Варто поглянути на дві півкулі, зображені між ними — саме в цих регіонах будуть перетинатись інтереси США та Китаю. У виданні ж зазначають, що обидва табори будуть добиватися прихильності держав глобального Півдня, – сказала вона.

Водночас Максим Ялі вважає, що автори натякають на постійну напругу між Джо Байденом і Сі Цзіньпінем, яку неможливо розрядити швидко.

Їхня боротьба за світове лідерство зростає. Відповідно ми бачимо протистояння, яке почалося за правління Трампа в США. Воно не зникло й після приходу до влади кандидата від демократів Джозефа Байдена. До всього, окрім геополітичного, тепер з'являється і технологічне суперництво, – наголосив він.

Політичний експерт зауважив, що Зеленський і Путін дивляться один одному очі не просто так. Це означає, що закінчення війни між Україною та Росією має більше шансів, ніж завершення геополітичного конфлікту між США та КНР.

Що зміниться у кожній країни з обкладинки після виборів

Зі слів Максима Ялі, після виборів в Росії нічого не зміниться. Скоріше за все, вибори в Україні не відбудуться у зв'язку з воєнним станом. Однак вибори у США безпосередньо стосуватимуться цих двох країн.

Якщо на виборах в Америці переможе Трамп – він вирішуватиме внутрішньополітичні проблеми, питання міграції та посилить протистояння з Китаєм. Натомість, він не зацікавлений у продовженні російсько-української війни. Дональд Трамп намагався налагодити зв'язок з Путіним під час його першого президентського терміну. Він виходив з логіки того, що не можна допустити, щоб Росія повністю залежала від Китаю. Тому він налаштований зупинити війну шляхом зняття санкцій з Росії, навіть без деокупації українських територій, – додав Максим Ялі.

Якщо ж президентом буде Байден – кардинально нічого не зміниться, продовжиться протистояння з Росією, яка є загрозою національній безпеці США.

Чи можливе проведення виборів онлайн і як ШІ може вплинути на їх результати

Максим Ялі зазначив, що найближчим часом вибори у світі пройдуть без залучення штучного інтелекту.

Наразі розглядається варіант проведення виборів в Україні у форматі онлайн через додаток "Дія". Це єдиний безпечний варіант обрати голову держави під час воєнного стану. До того ж, зможуть проголосувати громадяни України, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, а також ті, хто виїхав за кордон. Але, звичайно, ця система піддається критиці, адже за допомогою неї легко сфальсифікувати вибори, – зауважив він.

Чому саме 4 валюти на обкладинці та як вони вплинуть на гривню

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков зауважив, що долар та євро це провідні валюти. Тому вони й зображені на обкладинці, адже і далі будуть залишатися такими. Можливо, якось буде змінюватися їх співвідношення у наступному році.

Що стосується фунта, то прогнозується, що його роль підвищиться роль, адже зараз вона дещо знижена. Теж саме стосується і японського юаня. Тому будемо виходити з того, якщо перші дві валюти традиційні. А от фунт та юань були провідними ще до появи євро. Тому, можливо, наступного року ми помітимо якісь зміни, повʼязані з цими валютами на ринку, і їх роль підвищиться, – наголосив експерт.

Як розвиватиметься економіка кожної з країн, лідери яких представлені на обкладинці

Зі слів експерта, для України всі наслідки залежать виключно від того, коли скінчиться війна, в якому стані буде Україні, яка буде допомога. Росія ж опиниться під високим тиском санкцій.

Сполучені Штати це все-таки наддержава. Китай йде до того, щоб стати першою наддержавою. Тобто всі ці 4 країни вони досить цікаві, адже важливо, як вони надалі розвиватимуться в контексті війни й того, що в цілому відбувається у світі, – зауважив Олексій Плотніков.

Чи йдеться про дефіцит палива і проблеми з його імпортом у майбутньому

Олександр Сіренко, аналітик компанії "Нафторинок" наголосив, що для того, щоб у нас утворився дефіцит сировини пального, треба лише обмежити якось поставки до країни. Це практично неможливо, адже зараз ми платимо за це пальне і продати нам різні його види хочуть досить багато країн.

Наразі, навпаки, я бачу профіцит на всіх ринках і ціна це підкреслює, бо нафта дешевшає. Саме тому я не бачу проблем для ринку пального не на зараз, не на майбутнє, – додав експерт.

Однак, нафта у світі продовжує видобуватись, тому очікувати колапсу або дефіциту не варто.

Нагадаємо, чи відбудуться президентські вибори в Україні навесні 2024 року. Також ми писали, як населення впливає на курс нацвалюти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.