Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Краще не ризикувати? Що загрожує порушникам комендантської години у новорічну ніч

Розповідаємо, як каратимуть українців, які у новорічну ніч вирішать проігнорувати комендантську годину

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Що загрожує порушникам комендантської години на Новий рік

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, в Україні не будуть скасовувати комендантську годину з нагоди новорічних свят, а порушників будуть доставляти до відділків поліції.

Про це заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

"Якщо люди порушують комендантську годину, вони мають бути свідомі того, що їх може зупинити патруль для перевірки особи. Тому важливо мати з собою завжди документи. Якщо їх не буде, то для встановлення особи громадянина можуть доставити до підрозділу поліції", — розповів він.

За словами Клименка, поліцейські до того ж можуть проводити поверхневий огляд громадянина-порушника. Якщо після цього з'являться законні підстави, то людину можуть затримати.

"Якщо ви законослухняний громадянин/громадянка з документами й вирішили прогулятися у комендантську годину, то вас можуть перевірити та відпустити з попередженням. Якщо ж немає документів або є обґрунтовані сумніви щодо ваших намірів, то є ризик новорічну ніч провести у підрозділі поліції", — підкреслив Ігор Клименко.

Що заборонили в Україні на Новий рік через війну

Зустрічати 2023 рік українці будуть з певними обмеженнями, які ввели через війну. Наприклад, громадянам заборонили використовувати салюти та феєрверки. Якщо ж ви все-таки вирішили порушити закон, то варто чекати неминучого покарання.

Відповідальність за порушення:

  • Якщо ви вирішили продавати піротехніку, то вам загрожує стаття 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності). Штраф від 17 до 34 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції.
  • Якщо ви вирішили використати піротехніку, то вам загрожує стаття 182 КУпАП (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях). Штраф від 85 до 255 гривень для громадян, від 255 до 510 гривень на посадових осіб.
  • Стаття 195-6 КУпАП (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів). Штраф від 272 до 1700 гривень з конфіскацією піротехнічних засобів.
  • Якщо ви вирішили використати піротехніку, а через це постраждали люди чи їхнє майно, то вам загрожує стаття 296 КК України (Хуліганство). Накладення штрафу від 17 до 34 тисяч або арештом до 6 місяців, або обмеження волі до 5 років.

До того, через кризу в енергетиці на фоні ракетних ударів збройних сил РФ по критичній інфраструктурі України, у Київській області на свята заборонили використовувати гірлянди та світлові декорації по всій області. Насамперед це рішення стосується:

  • комерційної власності;
  • комунальної власності;
  • державної власності.

Раніше ми розповідали, чи може статися тотальний блекаут в Україні на Новий рік. Також ми писали, у що категорично не можна інвестувати у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.