Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли українці можуть розірвати контракт із ЗСУ – відповідь юриста

Памʼятайте, що іноді, аби зробити це безперешкодно, потрібен супровід спеціаліста

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Певні українці продовжують службу в ЗСУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якщо ви уклали контракт зі Збройними Силами України, то розпочинаєте виконання обов’язків згідно з документом. Але іноді буває так, що військовослужбовець змушений розірвати контракт. А деколи може статися і навпаки.

Про це розповідає юристка Тетяна Козян.

Яка правова норма це регулює?

Перелік підстав для розірвання контракту визначає стаття 26 чинного закону "Про військовий обов’язок та військову службу". Отож, серед згаданих підстав є:

  • стан здоров’я;

  • сімейні обставини та інші поважні причини;

  • службова невідповідність;

  • систематичне невиконання умов, передбачених у контракті.

Коли йдеться про стан здоров’я, то повинен бути висновок ВЛК про непридатність чи обмежену придатність до служби. Однак зверніть увагу, що друге формулювання в умовах воєнного стану не гарантує того, що людина буде звільнена з лав ЗСУ.

"Може бути так, що військовослужбовця просто переведуть на таку посаду чи в таке місце, де він може виконувати свою роботу відповідно до змін у стані здоров’я", – говорить експертка.

Що стосується звільнення за сімейними обставинами, коли дружина чи дитина отримали групу інвалідності. Такі зміни життєвого контексту військового, який служить за контрактом, можуть мотивувати його до розірвання документа.

Памʼятайте, що іноді, аби зробити це безперешкодно, потрібен юридичний супровід.

Хто не підлягає призову під час воєнного стану

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Про інші категорії читайте тут.

Раніше ми розповідали, кого можуть призвати влітку тільки за власним бажанням. Крім того, наш сайт писав, що в Україні хочуть запровадити нову підставу для звільнення з військової служби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.