Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Їдять менше картоплі і більше працюють? Як змінилося життя британців за правління Єлизавети ІІ

Британська корона безпосередньо не впливає на економіку країни, але епоха Єлизавети ІІ відзначилася новим рівнем життя бля британців

Фото: Flickr. Колаж: Pro Гроші

Суспільство Великої Британії живе за зовсім іншими правилами

Фото: Flickr. Колаж: Pro Гроші

Світ разюче змінився за 70 років Єлизавети II на британському престолі. Королева завжди уособлювала незмінність і традицію британської монархії, тоді як економіка Великої Британії і світу стрімко розвивалась, з'являлись нові уряди, нова політика, права людей зрівнювались, а тривалість і рівень життя збільшувались.

Тож, як британці почали народжувати, що їсти, скільки працювати і заробляти за правління Єлизавети II? Розповідаємо про те, якою стала Велика Британія з 1953 до 2022 року.

Менше шахт і картоплі, більше прав і грошей

У Великій Британії 70 років тому, як і сьогодні, активно працювали соціологи і дослідники, які залишили достатньо даних про те, чим жили люди. Як повідомляє The Economist, у рік коронації Єлизавети II країна була дуже молодою. Із населення у 50,6 млн людей 21,6 млн були віком до 30 років.

У наш час населення досягло позначки у понад 67 млн, і воно значно постаріло. Змінилася і статистика щодо пологів: у 65% випадків діти народжувалися у жінок, яким ще не виповнилося 30 років. Зараз відсоток складає лише 40%.

Але більш вражаюча статистика пологів поза шлюбом: у консервативному суспільстві XX століття таких було лише 5%. Зараз показник зріс до 51%.

Загалом, як і всюди у світі, поступово змінювалось ставлення до жінок. Якщо сьогодні молода мати може працювати на будь-якій роботі, на той час це було дуже важко уявити.

На графіку, складеному The Economist, у табличці Employment rate темно-синя позначка вказує, що з близько 30% працевлаштованих жінок у 1952 році за майже століття таких стало близько 70%.

Протягом років збільшувалась і тривалість життя і в жінок, і чоловіків. На це загалом впливало загальне покращення рівня життя.

На графіку видно, що у понад два рази зросли заробітки людей, їм стали більше оплачувати вихідні дні, але при цьому житло стало надзвичайно дорогим.

Фото: The Economist

Харчування британців у часи, коли Єлизавета II щойно стала королевою, складалося із двох основних овочів – картоплі і капусти. Після Другої світової війни у країні зберігалося нормування харчів, особливо м'яса і молочних продуктів. Так, люди з'їдали у 5 разів більше картоплі на тиждень, ніж сьогодні.

З такою тяжкою дієтою 700 тис. людей працювало на шахтах. У рік коронації монархині на одну людину в країні видобули понад 4 тонни вугілля – загалом 230 млн тонн. Тоді це була найбільша сфера економіки, на вугіллі працювало все. Та з часом видобуток скоротився, і вже до 2019 року британці видобували лише до 1 млн тонн вугілля в рік.

Все змінила королева?

Важливо розуміти, що Єлизавета II, як і будь-який інший британський монарх – строго поза політикою. Королева не може приймати політичних рішень чи ставати на чиюсь сторону. Так, основним органом, де приймаються рішення, є уряд.

Що ж до повноважень королеви, то вона брала участь у відкритті парламенту, її підпис надає юридичну силу законам, що розробляє парламент, а також монархиня затверджує прем`єр-міністрів та може їх звільняти. Є і інші обов’язки, але вони переважно стосуються укріплення корони і збереження її традиції в усі часи.

Тому стверджувати, що всі соціально-економічні зміни у Великій Британії за цей час сталися завдяки Єлизаветі II, некоректно. Насамперед це глобальні перетворення у світі, а також політична воля і рішення уряду. Королева ж була гарантом стабільності системи, у якій жили британці.

При цьому експерти прогнозують, що за правління наступників Єлизавети II Велика Британія навряд чи зміниться так сильно, як за королеви. Її рекордні сім десятиліть правління припали на часи великих соціальних і політичних перетворень. Ще більші зміни можуть викликати хіба великі потрясіння чи абсолютно нові методи правління.

Раніше Pro Гроші розповідали, що статки Єлизавети II за деякими оцінками сягнули понад 500 мільйонів доларів особистих активів. Читайте у нашому матеріалі, кому і в якому обсязі перейдуть статки королеви.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.