Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інфляція торкнеться кожного: на скільки зросли ціни на продукти

З кожним місяцем інфляція прискорюється, а разом з тим відбувається зріст цін на споживчі продукти

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Інфляція прискорюється, ціни на продукти зростають

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Протягом останнього часу в Україні спостерігається значний зріст цін на продукти харчування, на це впливає прискорення інфляції, на деякі категорії споживчих продуктів ціни зросли майже вдвічі.

Про це повідомляє Державна служба статистики України.

На скільки збільшились ціни

За даними Державної служби статистики з початку року ціни на продукти зросли на 21,8%, та на 24,6% з жовтня 2021-го. У вересні зростання цін прискорилось до 1,9% при тому, що у серпні інфляція становила 1,1%. З початку року базова інфляція становила 17,8%, а у вересні – 2,4%.

Найбільше за останній місяць здорожчали яйця – на 22,7%, в середньому на 10 грн. На фрукти, цукор, м'ясо відбулося зростання цін на 2,1-3,1%. Наприклад, середня ціна гречки зросла до 93,23 грн, цукор здорожчав в середньому на 5 грн.

Вартість овочів знизилась на 10,4%, ще станом на 30 вересня кілограм огірків коштував 72,45 гр, а в деяких магазинах цінник досягав 98,80 грн. Болгарський перець за місяць досягнув відмітки в 140 грн, тому здешевшання овочів дуже порадує українців. Вартість продуктів переробки зернових знизилась на 4,3%.

Здорожчання відбулось і для алкогольних напоїв на 0,8% та на тютюнові вироби – 1,1%. Одяг та взуття також зросли в ціні, на це здорожчання дуже вплинуло місце розташування, якщо це ТРЦ – в підвищення цін одразу закладено підвищення тарифів за комунальні послуги, збільшення вартості оренди. Ціни на одяг зросли на 9,2%, а на взуття – 10,5%.

Раніше ми писали, скільки зараз коштують фрукти у супермаркетах. Також ми писали, які ціни встановили на цукор та сіль. Більше про ціни на продукти читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.