Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хто з поліцейських може бути призваний на службу у 2024 році

Поліцейських дійсно можуть мобілізувати за новими правилами, проте далеко не усіх

Фото: Скриншот/YouTube

Мобілізація поліцейських у 2024 році

Фото: Скриншот/YouTube

З 18 травня 2024 року набув чинності закон №10449, який передбачає зміни у правилах мобілізації поліцейських. Відтепер працівники поліції повинні перейти з так званого спеціального обліку на загальний військовий.

Про це йде мова у відповідному документі.

Це не означає, що всіх автоматично призвуть до армії, але тепер вони більше не мають права на відстрочку від мобілізації. Проте, можливість бронювання для них зберігається.

За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, близько 90% поліцейських наразі заброньовані, тобто вони не підлягають мобілізації. Інші 10% можуть бути призвані і мають можливість вибору: служити у бригаді "Лють" або в одній з трьох інших бригад Нацполіції, створених спеціально для таких цілей.

Хто ще має бронювання з державних службовців

Крім поліцейських, бронювання також поширюється на співробітників інших органів державної влади та служб. Це стосується працівників Бюро економічної безпеки (БЕБ), Державного бюро розслідувань (ДБР), Національного антикорупційного бюро (НАБУ), прокуратури та судів. Бронювання отримують також працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Додатково бронювання надається критично важливим підприємствам, які забезпечують потреби Збройних сил України.

Таким чином, хоча нові правила знімають право на відстрочку для поліцейських, багато хто з них залишається захищеним завдяки бронюванню. Інші ж можуть поповнити лави новостворених підрозділів Нацполіції, що дозволяє ефективно використовувати досвід і навички правоохоронців в умовах воєнного стану.

Раніше ми писали про те, які нині діють мобілізаційні правила для пенсіонерів. Також ми повідомляли, чи легітимні повістки, вручені міськрадою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.