Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дорогі та смертоносні: скільки коштують найпотужніші літаки у світі

Розповідаємо про вартість найпотужніших у світі реактивних літаків

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Вартість літака може відрізнятися залежно від модифікації, серії та року випуску

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Бойова авіація є критично важливою складовою військової стратегії кожної країни. Саме тому світові держави готові витрачати неймовірні суми заради створення потужних і надійних апаратів.

Pro Гроші склали список з найпотужніших і найдорожчих реактивних літаків світу за версією Aerotime Hub.

Lockheed Martin F-16 Block 70/72

Саме таких літаків найбільше потребує Україна
Саме таких літаків найбільше потребує Україна
Фото: pexels

Вартість одиниці: 63 млн дол.

F-16 був створений як легкий і маневрений винищувач, який мав би стати доступною альтернативою F-15.

Старі версії Fighting Falcon дійсно коштували всього 30 млн дол, але літаки було багаторазово модернізовано для потреб сучасної війни тому і ціна відповідно зросла.

F-16 вже доволі добре відомі українцям, оскільки розмови про навчання пілотів та надання цієї потужної та новітньої зброї ведуться чи не щодня.

Boeing F/A-18E/F Super Hornet

Єдиною країною, яка експлуатує Super Hornet є Австралія
Єдиною країною, яка експлуатує Super Hornet є Австралія
Фото: pexels

Вартість одиниці: 66 млн дол.

Про можливість передання 41-ї одиниці літаків Super Hornet спільними зусиллями Австралії та Сполучених Штаті українці також чули.

Остання модернізація F/A-18, конфігурація Block III, має значні поліпшення в авіоніці і системах озброєння. Це наближає Super Hornet до новітніх винищувачів 4,5 покоління, але водночас підвищує його ціну.

Найдорожчим варіантом цього літака є EA-18G Growler – спеціалізований літак радіоелектронної боротьби, ціна якого сягає 125 мільйонів доларів.

Shenyang FC-31/J-35/J-31

Один з небагатох розроблених китаєм сучасних літаків
Один з небагатох розроблених китаєм сучасних літаків
Фото: Pinterest

Вартість одиниці: 70 млн дол.

Shenyang FC-31 (також відомий як J-35 або J-31) – це китайський багатоцільовий винищувач. Першочергове призначення літака полягає у виконанні військових задач. Винищувач розроблено, щоб відповідати бойовим нормам літака п'ятого покоління.

FC-31 призначений для виконання різноманітних місій, включаючи домінування в повітрі, нанесення наземних ударів і розвідку. FC-31 оснащено технологію малопомітності(STEALTH) та сучасною авіонікою.

Saab JAS 39E/F Gripen

Цей літак сколихнув авіаційний світ своїми передовими характеристиками
Цей літак сколихнув авіаційний світ своїми передовими характеристиками
Фото: Pixabay

Вартість одиниці: 85 млн дол.

Шведський JAS 39 Gripen, варіантів C і D, славиться тим, що є найбільш дешевим винищувачем 4-го та 4,5-го поколінь у світі. Вартість одиниці може сягати 30 мільйонів доларів США, що є дуже вигідною ціною для такої сучасної машини. Проте, перзентація варіантів E та F трохи змінила ситуацію.

Нове покоління JAS 39 мало б коштувати понад 100 мільйонів доларів.

У лютому 2023 року міністр оборони України Олексій Резніков висловив бажання отримати доступ до JAS 39 Gripen, однак поки було попередньо узгоджено лише тренування для українських пілотів.

Chengdu J-20

Про китайського "дракона" доволі мало чого відомо
Про китайського "дракона" доволі мало чого відомо
Фото: Pinterest

Вартість одиниці: за припущеннями 110 млн дол.

Про китайський літак 5-го покоління відомо дуже мало. Логічно припустити, що його ціна також залишаєтьсяу таємниці. Проте, враховуючи такі фактори, як відсутність в Китаї авіаційної промисловості протягом останніх десятиліть, а також те, що до недавнього часу країна купувала всі реактивні двигуни у росіян, така ціна цілком підходить літаку.

Попри це літак заявлено як малопомітний, а Китай відповідно вважає свій літак одним з найпотужніших у світі. З того, що відомо про літак можна припустити, що його використовуватимуть як ракетоносій та застосовуватимуть для протидії кораблям.

Dassault Rafale

Один з найкращих бойових літаків сучасності
Один з найкращих бойових літаків сучасності
Фото: Pinterest

Вартість одиниці: 100-120 млн дол.

Rafale – французький багатоцільовий винищувач четвертого покоління, розроблений французькою компанією "Dassault Aviation".

Літак Rafale фірми Dassault є вершиною розвитку аерокосмічної промисловості Франції. Це повністю французький проект – озброєння, двигуни, авіоніка і власне виробництво. Цей літак став підтвердженням намірів Франції нікому не поступатися в Європі у плані авіаційного будівництва.

У 2021 році французькі засоби масової інформації заговорили про можливий продаж Україні винищувачів Rafale, проте жодного літака не було куплено до сьогодні.

McDonnell Douglas F-15EX Strike Eagle

Літак, який роками успішно виконує найважчі завдання
Літак, який роками успішно виконує найважчі завдання
Фото: Pinterest

Вартість одиниці: 117 млн дол.

F-15 не повинен був бути дешевим, і його остання версія, F-15EX, демонструє це. Він має замінити старі моделі C і D, будучи при цьому доступнішим за найсучасніші літаки 5-го покоління. Культовий літак, є одним з найнебезпечніших надзвукових винищувачів у історії.

Його експлуатаційні витрати складають "лише" 29 тисяч доларів на годину. Ця вартість становить третину від загальної вартості експлуатації F-35.

У 2022 році Роман Світан, полковник запасу ЗСУ зробив припущення про можливу передачу літаків F-15 Україні, після того як Японія почала перекидати їх до США.

Eurofighter Typhoon

Винищувач оснащено передовими технологіями
Винищувач оснащено передовими технологіями
Фото: Pinterest

Вартість одиниці: 124 млн дол.

Базові версії Eurofighter Typhoon, можуть обійтися покупцям в межах Європейського Союзу в 50 мільйонів доларів, натомість експортна ціна набагато вища. У 2018 році Airbus пропонував Єврофайтери Індії по 138 млн євро за штуку.

З особливостей літака варто відзначити можливість надзвукового польоту на крейсерській швидкості. На таке здатні лише чотири типи винищувачів у світі.

Нещодавно Олексій Рєзніков повідомляв, що британські партнери готові запропонувати українцям курси навчання на винищувачах Eurofighter.

F-22 Raptor

F-22 за деякими параметрами перевершує свого наступника F-35
F-22 за деякими параметрами перевершує свого наступника F-35
Фото: Pinterest

Вартість одиниці: 143 млн дол.

F-22 Raptor, названий одним з найкращих винищувачів у світі, займає чільне місце. Розроблений компанією Lockheed Martin для ВПС США, цей одномісний двомоторний всепогодний тактичний винищувач п'ятого покоління може похвалитися першокласними характеристиками.

Він оснащений високонадійною технологією малопомітності, завдяки чому визнаний одним з найкращих у своєму класі.

F-35 Lightning II

Найсучасніший бойовий реактивний літак у світі
Найсучасніший бойовий реактивний літак у світі
Фото: Pinterest

Вартість одиниці: 177 млн дол.

F-35 увійшов в історію як найдорожча зброя в історії. Експлуатаційні витрати новітнього винищувача п'ятого покоління є одними з найвищих у світі, що робить літак відносно дорогим у купівлі та обслуговуванні.

Висока ціна цілком виправдана, оскільки літак оснащено надсучасними системами ведення бою, радарами та оброблено спеціальним протирадарним матеріалом.

Найдорожчим є F-35B, призначений для короткого зльоту і вертикальної посадки (STOVL).

Раніше ми повідомляли, скільки коштують найбільші танки у світі. Також ми писали скільки коштують танки, які надійшли на озброєння ЗСУ від західних партнерів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.