Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога родинам загиблих військових: як хочуть змінити призначення виплат

Певній категорії осіб з кола родини загиблого військовослужбовця хочуть дозволити претендувати на виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зміни в правилах виплати допомоги родині загиблого військового

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні члени сімей загиблих військовослужбовців можуть отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 15 мільйонів гривень. Втім певна категорія осіб не входить у перелік претендентів на виплати.

Про це йдеться в законопроєкті №9117, зареєстрованому на сайті Верховної Ради.

Група народних депутатів звернула увагу на недосконалість нормативних положень в Законі "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". В статті 16 цього документу йдеться про призначення та отримання виплат батьками померлого військового, дружиною/чоловіком (якщо один із подружжя вдруге не одружився), неповнолітніми дітьми та утриманцями (якщо вони не мають власного доходу, вищого за прожитковий мінімум).

Закон не визначає чіткі критерії, кого можна віднести до кола сім’ї, а лише дає загальний перелік осіб, які можуть претендувати на отримання одноразової грошової допомоги. Водночас у список не включені люди, які мають безпосереднє відношення до загиблого службовця – повнолітні діти. Хоча в Сімейному кодексі зазначено, що до складу сім'ї входять всі особи, які спільно проживають, пов'язані побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Отже, законопроєкт №9117 пропонує виправити це становище та внести зміни в законодавство, щоб дати змогу повнолітнім дітям також претендувати на частину виплат. Плюс народні депутати пропонують призначати їм пільги відповідно до Закону "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей".

Як саме виплачують допомогу

Сума в розмірі 15 мільйонів гривень не виплачується членам сім’ї в повному обсязі за один раз. Кошти ділять на частини: спочатку нараховують 1/5 від призначеної суми, тобто 20%. Залишок родина отримує щомісяця протягом 40 наступних місяців рівнозначними частинами.

Процес призначення непростий, адже потрібно зібрати чималий пакет документів. Спочатку варто звернутися до військового керівництва, щоб отримати витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини, довідку про причини та обставини загибелі та витяг з особової справи про склад сім'ї.

Далі до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки необхідно подати заяву про виплату одноразової грошової допомоги, копію свідоцтва про смерть, три вищевказані довідки, копію лікарського свідоцтва про смерть, копії сторінок паспортів отримувачів допомоги. Залежно від статусу в родині, варто надати копії свідоцтв про народження загиблого (батькам), про шлюб (дружині) та про народження дитини (дітям).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що зарплати деяких військових зростуть у 2023 році. Також ми повідомляли, що ще одна категорія українців отримає грошову допомогу від ООН.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.