Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дія знову оновиться – чим зможуть користуватися українці у 2023 році

Заплановані оновлення у майбутньому допоможуть українцям зекономити час і гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Впродовж 2023 року у Дії з'являться декілька нових послуг

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Навесні 2023 року у додатку "Дія" з'являться нові оновлення. Так, розробники планують запустити для українців чотири нові сервіси.

Про це розповів в інтерв'ю виданню "Діло" керівник з розвитку електронних послуг в Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік.

За його словами, у квітні в додатку запрацює сервіс, який дозволить власникам автомобілів відновлювати водійське посвідчення.

"Якщо ти втратив або пошкодив посвідчення водія, то через "Дію" його можна буде відновити у цифровому форматі або замовити пластикове", — розповів він.

Крім цього з'явиться послуга зі скасування шерингу авто, а ще українцям дозволять отримувати в "Дії" витяг про несудимість. У найближчих планах — запуск послуги з розмитнення авто.

"Спочатку треба вирішити це питання на законодавчому рівні. Також будемо працювати над освітніми проєктами, електронними та соціальними сервісами, які потрібні у воєнний час", — каже Мстистав Банік.

Він зазначив, що впродовж весни знайдеться рішення, яке погодить влада і розмитнювати транспортні засоби можна буде через "Дію". Наразі напрацьовується нова формула розрахунку розмитнення автівки, аби для дорогих авто це не коштувало дешевше, ніж для бюджетних машин.

Розмитнення авто у смартфоні: як це працюватиме

Планується, що процес буде максимально простим та зручним.Так, заповнювати у "Дії" можна буде саму електронну декларацію, а повний алгоритм реєстрації відбуватиметься так:

  • власник транспорту записує у форму VIN-код машини;
  • механізм автоматично підраховує вартість розмитнення;
  • користувач вводить додаткові дані про автомобіль;
  • на порталі "Дія" завершується електронна реєстрація.

Скільки треба буде платити за розмитнення

На сайті rozmytnennia.diia.gov.ua ще на початку року запрацював онлайн-калькулятор, який покаже вартість розмитнення через додаток "Дія".

Зазначається, що вартість послуги залежатиме від об’єктивних факторів, на які людина вплинути не може. Зокрема, від віку, типу й об'єму двигуна, а також ексклюзивності транспортного засобу. Ціна автівки ніяк не впливатиме на вартість розмитнення, проте власнику необхідно буде сплатити акциз та податок на додану вартість.

Раніше ми розповідали, чи отримуватимуть українці повістки в армію через застосунок "Дія". Також ми писали про появу нового мобільного застосунку, який полегшить життя українцям за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.