Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть отримувати одразу дві пенсії: кого стосується

Розповідаємо, хто з українців може отримувати одразу декілька видів пенсій та яким критеріям для цього потрібно відповідати

Фото: Pixabay

Дві пенсії одночасно

Фото: Pixabay

Зазвичай українці не можуть отримувати декілька пенсій одночасно. Але люди з інвалідністю мають можливість отримувати одночасно дві виплати, проте це доступно не всім представникам цієї категорії.

Про те, хто з українців може отримувати одразу кілька видів соціальних виплат, пояснили на "Соціальній інформаційній платформі".

На одночасне отримання двох пенсій можуть претендувати особи з інвалідністю, які втратили годувальника. Для цього необхідний висновок МСЕК щодо їхньої непрацездатності.

Які виплати по інвалідності отримують українці

Розмір соціальної допомоги по інвалідності:

  1. Для осіб з інвалідністю з дитинства III групи — 60% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (наразі це 1 255,80 грн).
  2. Для дітей з інвалідністю віком до 18 років — 70% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (наразі це 1 465,10 грн).
  3. Для осіб з інвалідністю з дитинства II групи — 80% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (наразі це 1 674,40 грн).
  4. Для осіб з інвалідністю з дитинства І групи — 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (наразі це 2 093 грн).

Люди з інвалідністю часто постають перед фінансовими труднощами, які можуть суттєво впливати на їхнє повсякденне життя. В деяких випадках вони можуть отримувати одразу дві пенсії, що може значно полегшити їх фінансове становище.

Чи можуть українці отримувати пенсію за кордоном

Згідно з українським законодавством, громадяни, які перебувають за кордоном і досягли пенсійного віку, мають право на отримання пенсійних виплат, проте для цього потрібно виконати певні умови. Пенсійний фонд України пропонує можливість оформлення пенсії дистанційно.

Також варто звернути увагу на те, що між Україною та багатьма країнами існують угоди про соціальне забезпечення, які полегшують процедуру отримання пенсії для тих, хто претендує на виплати з кількох країн. Такі договори регулюють:

  • вимоги щодо трудового стажу;
  • умови виходу на пенсію;
  • інші важливі нюанси.

Люди, які працюють за кордоном, зазвичай роблять внески до пенсійних систем тих країн, де вони працевлаштовані. Після досягнення пенсійного віку вони отримують пенсію відповідно до місцевого законодавства.

Раніше ми писали, чи повинні люди з інвалідністю оплачувати проїзд у громадському транспорті, а також які виплати отримують громадяни без достатньої кількості трудового стажу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.