Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі педагоги і працівники культури мають право на пільгу – як її отримати

Право на державну допомогу отримують лише ті українці, доходи яких не перевищують встановлену норму

Фото: ns-gymnasium.org.ua, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Працівники сфери культури можуть отримати пільги від держави

Фото: ns-gymnasium.org.ua, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Працівники державних і комунальних закладів культури, а також педагоги закладів освіти сфери культури, які працюють у сільській місцевості чи раніше займали відповідні посади, а потім вийшли на пенсію, мають право на пільги від держави. Важливо, щоб людина постійно проживала у селі, інакше допомогу не вдасться застосувати.

Про це йдеться у законі "Про культуру".

Відповідно до частини 5 статті 29 співробітників культурної сфери, які працюють у селах і селищах міського типу, в тому числі – педагогічних працівників, а також пенсіонерів держава забезпечує пільгою – безоплатним користуванням житлом з опаленням та освітленням у межах встановлених норм.

Що стосується послуги з індивідуального опалення, то йдеться про 4 куб.м природного газу на 1 кв.м площі в місяць у період опалювального сезону. Якщо житло облаштоване електричною енергією для опалення, то розрахунок – 30 кВт/г на 1 кв.м опалювальної площі.

Щоб довести своє право на пільгу, потрібно отримати спеціальну довідку за постійним місцем проживання на підставі записів у трудовій книжці. Документ видають у відділі культури райдержадміністрації або в закладі освіти (за місцем роботи).

Важливо уточнити, що отримати у безоплатне користування житло з опаленням та електроенергією можна тільки за однієї умови: розмір середньомісячного сукупного доходу родини на одну особу за попередні 6 місяців не перевищує суму, яка дає право на податкову соціальну пільгу.

У 2023 році, з огляду на розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи (2 684 грн), ця величина доходу, визначена Кабінетом Міністрів, становить 3 760 грн. Для порівняння, минулого року сума дорівнювала 3 470 грн, а в 2021-му – 3 180 грн.

Які пільги доступні УБД

Раніше ми розповідали, що учасники бойових дій можуть розраховувати на допомогу від держави у різних сферах життя. Але для цього треба офіційно отримати посвідчення УБД. Відповідно до закону "Про статус ветеранів війни" учасники бойових дій мають право на такі пільги:

  • першочергове обслуговування у медзакладах та аптеках;
  • першочергову госпіталізацію;
  • безоплатні ліки, імунобіологічні препарати і вироби медичного призначення за рецептами;
  • безплатне зубопротезування;
  • путівки до санаторіїв;
  • щорічне обстеження із залученням спеціалістів;
  • безплатний проїзд громадським транспортом у межах міста та електричками;
  • безплатну подорож раз на два роки залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;
  • 75% знижки на оплату житлово-комунальних послуг;
  • першочергове забезпечення житлом;
  • першочерговий ремонт будинків і квартир;
  • позику на будівництво, реконструкцію чи капітальний ремонт оселі;
  • допомогу з тимчасової непрацездатності.

Якщо виникла потреба в зазначених пільгах, необхідно звернутися з відповідними заявами до Пенсійного фонду України, маючи на руках посвідчення учасника бойових дій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що одна категорія українців має право на податкову соціальну пільгу. Також ми повідомляли про пільги для військових у 2023 році та розповідали, на яку допомогу можуть розраховувати захисники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.