Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни ніщо не зупинить — що відбувається з вартістю зерна 18 жовтня

Розповідаємо, скільки коштує тонна фуражної пшениці в Україні станом на середу, 18 жовтня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як змінилася вартість пшениці у жовтні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відомий факт, що українська економіка сильно залежить від продажу зернових культур за кордон, а важливе місце на агроринку займає пшениця. Завдяки активній сільськогосподарській діяльності, яку проводять великі агрохолдинги, наша країна займає провідне місце серед інших аграрних держав. Попри повномасштабну війну, Україна досі продовжує залишатися серед країн, які активно впливають на ціни на пшеницю.

Тож редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, скільки коштує фуражна пшениця.

Ціни на фуражну пшеницю станом на 18 жовтня

Як свідчать дані аналітичного порталу Tripoli.land, зараз середні ціни на зерно тримаються на рівні 4 123 гривні з ПДВ. Варто зауважити, що незначне коливання цін на зерно відбувається на українському аграрному ринку з 11 жовтня.

Ціни на фуражне зерно важко назвати стабільними, адже впродовж останнього тижня вони змінювалися мало не щодня
Ціни на фуражне зерно важко назвати стабільними, адже впродовж останнього тижня вони змінювалися мало не щодня
Фото: Tripoli.land

Тоді тонна фуражної пшениці коштувала 4 015 гривень, а потім почала зростати. Зерно додавало у ціні до 17 жовтня, але важко прогнозувати, чи припиняться цінові гойдалки на пшеницю.

Що з цінами на інші культури:

  • Пшениця другого класу — 4 700 гривень за тонну з ПДВ;
  • Пшениця третього класу — 4 528 гривень за тонну з ПДВ;
  • Кукурудза — 3 769 гривень за тонну з ПДВ;
  • Ячмінь — 2 415 гривень за тонну з ПДВ;
  • Соя — 13 312 гривень за тонну з ПДВ;
  • Ріпак — 11 785 гривень за тонну з ПДВ;
  • Соняшник — 10 653 гривні за тонну з ПДВ.

Чи продає Україна зерно за кордон під час війни

Нещодавно у Кабміні розповіли, що реалізовують певні логістичні проєкти, в рамках яких з експортом зерна нашій країні допоможуть Румунія та Молдова.

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков пояснив, що транзит української агропродукції комерційно вигідний саме цим країнам.

"Хоча для України цей логістичний шлях дорожчий і маржинальний, але в таких проєктах є сенс, оскільки Румунія і Молдова демонструють зацікавленість у співпраці", — підкреслив чиновник.

До того ж влада працює й над іншими проєктами, які допоможуть у розвитку експортного потенціалу Дунаєм. Наприклад, Україна планує:

  • розбудувати пункти пропуску;
  • добудувати залізничну інфраструктуру в напрямку Молдови.

Для українців здорожчає хліб

Ціни зростуть на 10% вже до кінця 2023 року. За словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) і директора ТОВ "Київ Хліб" Юрія Дученка, хліб дорожчатиме на фоні зростання вартості енергоносіїв і пального через їх оподаткування.

Крім того, в Україні дорога пшениця 2-го класу, яка потрібна пекарям для випікання хліба. А також спостерігається дефіцит цього зерна на внутрішньому ринку.

Раніше ми писали про новий зерновий коридор, який запускає Україна. Також ми розповідали, скільки тонн пшениці зможе експортувати Україна найближчого року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.