Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на брухт дивують: який дорогий метал може бути у вас вдома

Заглянувши у комірчину чи перебравши склад мотлоху в гаражі, можна знайти речі, за які дадуть чималі гроші

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Предмети і прилади вдома, які можна дорого здати на брухт

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українці часто бездумно викидають старий мотлох і поламані побутові прилади, не знаючи, що вони містять у собі дорогі метали. Здавши такі речі на брухт, можна добре заробити, особливо, якщо обізнані у цінах на лом.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує дорогий металобрухт і які метали можна знайти вдома.

Які види металу дорого оцінюють

Цікаво, що на горищі чи у підвалі зберігаються забуті речі, які містять цінні матеріали. Зламався телефон? Ви його викидаєте або відправляєте до інших поламаних приладів покриватися іржею та пилом. Так зникають у невідомому напрямку мільйони смартфонів, ігрових приставок, стереосистем, комп’ютерної техніки, кухонного приладдя тощо.

Всі вони мають метали, які можна вилучити й відправити на перероблення для повторного використання. Вважається, що це допоможе помітно скоротити потребу у видобутку сировини з землі. Тож не дивно, що ціни на деякі метали високі – за них готові віддати чималі гроші. Джерело заробітку ховається в кожного вдома, і більшість про це не здогадується.

На брухт приймають такі види дорогих металів:

  • мідь;
  • алюміній;
  • свинець;
  • латунь;
  • нікель;
  • бронзу;
  • титан.

Ціни коливаються в межах від 40 до 300 грн за кілограм. Найдорожче в Україні можна здати мідь та нікель, і хороша новина в тому, що цього вдосталь у повсякденному житті.

Ціни за 1 кг кольорового брухту (грн)
1
Нікель
300
2
Мідь
240
3
Латунь
150
4
Бронза
150
5
Титан
100
6
Алюміній електротехнічний
70
7
Свинець
45
8
Алюміній змішаний
40

Який метал можна відшукати вдома

Алюміній. З нього виготовляють кухонний посуд, а саме ложки, тарілки, виделки, каструлі тощо. Якщо раніше проводили будівельні чи ремонтні роботи та маєте залишки матеріалів, також додавайте в загальний обсяг лому. Чимало матеріалу в віконних рамах і старих велосипедах, а також автомобільних деталях.

Свинець. Міститься в акумуляторах, демонтованих лічильниках та автомобільних колесах. Також його використовують в риболовлі, полюванні, ремонтних роботах, тож якщо маєте вдома риболовні принади, сміливо здавайте. Ще одне джерело металу – кабельний брухт.

Титан. З ним складніше, бо в чистому вигляді в домашніх умовах його немає. Зате багато в промисловості, зокрема ракетній, нафтовидобувній, авіа- та суднобудівній, оборонній. Але титанові сплави є в медичному обладнанні, комп’ютерах і мобільних телефонах. З цього матеріалу навіть виготовляють ювелірні вироби та пам’ятники.

Бронза. Шукайте в посуді та столових приладах, наприклад, цукерницях, ємностях для спецій. Також бронзу застосовують у створенні люстр і скульптур, а ще – свічників і попільничок. Трапляється метал в меблевих комплектуючих, як от дверні ручки або замки.

Латунь. Промислове обладнання одразу відкидаємо як доступний варіант, бо мало хто тримає вдома подібні речі. Зате латунь є в сантехніці та побутових приладах: радіаторах, кранах водопровідних мереж, змішувачах, холодильних трубках. Ще вона зустрічається в інтер’єрі будинку, зокрема у бра і торшерах. Що стосується посуду, можна здати на лом самовари, чайники, кавники, хлібниці.

Мідь. Це найбільш затребуваний метал, який чи не найлегше відшукати у звичайній квартирі. Спершу огляньте меблеву фурнітуру, там завжди чимало міді. Потім зверніть увагу на сувенірну продукцію і статуетки. Вагомі джерела матеріалу – старі радянські холодильники, монети, ванни та раковини. З очевидного – мідні кабелі/дроти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як заробити на металобрухті великі гроші. Також ми повідомляли, скільки коштує здати металобрухт в Україні та розповідали про ціни за тонну та кілограм.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.