Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни б’ють рекорди і це не межа: які товари до зими подорожчають ще більше

Серед товарів, які сильно подорожчали, не лише продукти харчування, але й освітні послуги

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найбільше напередодні зими виростуть ціни у сфері освіти

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці досі шоковані цінами на більшість продуктів харчування і товарів. Рекорди осені б'ють курячі яйця, а також морква та макарони.

Що подорожчає найбільше напередодні зими, розповідає agronews, посилаючись на дані Державної служби статистики.

Рекордсмени у динаміці зростання цін

Держстат повідомляє: інфляція на споживчому ринку поступово зростає порівняно з останнім літнім місяцем. Цей показник виріс майже на два відсотки. За останні дев'ять місяців, тобто з початку 2022 року, інфляція досягла 21,8%. Побили всі рекорди у динаміці росту вартості такі групи товарів і послуг:

  • одяг та взуття +9,8%;
  • освіта +7,1%;
  • предмети домашнього вжитку, побутова техніка +2,8%;
  • продукти харчування та безалкогольні напої +1,9%;
  • охорона здоров’я +1,8%.

Експерти, аналізуючи тенденції, говорять, що продукти харчування дорожчають на тлі світових трендів і закінчення літнього сезону, скільки восени вартість агропродукції традиційно зростає. Звісно, в Україні динаміка прискорена на фоні повномасштабної війни, інфляція теж посилена теперішніми умовами, хоча й має тимчасовий сезонний характер.

Що подорожчає напередодні зимового періоду

Напередодні холодів, очікуючи критичного стану з забезпеченням електроенергією та опаленням, люди інтенсивніше запасаються необхідними товарами. Збільшується попит – автоматично зростають і ціни. Передбачається, що перед зимою ще більше виросте вартість у наступних сегментах:

  • автомобільне паливо та мастила +61,8%;
  • продукти харчування +27,4%;
  • транспортні послуги +27,3%;
  • предмети домашнього вжитку, побутова техніка +23,7;
  • алкогольні напої, тютюнові вироби +19,5%.

Через перебої в енергетичній сфері підніметься вартість транспортних послуг, оскільки функціонування окремих видів комунального транспорту, що працює на електриці, може здійснюватися з обмеженнями. Інший громадський транспорт подорожчає на фоні стрибка цін на бензин.

Також спостерігається підвищення вартості альтернативних джерел світла, наприклад, свічок, павербанків, електрогенераторів, ліхтариків тощо. Українці активно готуються до непередбачуваних ситуацій з постачанням світла.

Освітні послуги також дорожчають

Чому відбувається ріст цін на навчання у закладах вищої освіти, можна пояснити двома чинниками. По-перше, люди готуються до конкуренції на ринку праці, тож розуміють, що потрібно збільшувати власну конкурентоспроможність. По-друге, наразі активно заповнюються місця на всіх рівнях навчання чоловіками у віці 25-40 років. Зрозуміло, що окрім бажання розвиватися професійно, такі вступники хочуть отримати відстрочку від мобілізації, яка передбачається для студентів.

Подальша динаміка споживчих цін

Думки експертів щодо потенційного стану споживчого ринку розділилися. Дехто вважає, що активні ракетні обстріли з боку окупантів сильно вплинуть на ситуацію, оскільки атаки підривають логістичні маршрути, а постачання продуктів відбувається переважно з сектору власного виробництва.

Більше того, вони руйнують виробничі потужності та критичну інфраструктуру, тож посилення обстрілів лише збільшуватиме негативний вплив на продовольчий ринок і ціни на продукцію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на АЗС знову подорожчав один вид пального. Також ми повідомляли, що ціни не стоять на місці.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.