Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна популярної крупи знову впала – скільки коштують рис і гречка в супермаркетах

Тенденція до зменшення ціни спостерігається у деяких круп, тоді як вартість овочів стрімко зростає

Фото: IStockphoto. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі продукти дорожчают, наприклад, картопля і рис

Фото: IStockphoto. Колаж: Pro Гроші

В Україні поступово дешевшає популярна крупа, тоді як інші види, що раніше коштували менше, станом на 12 листопада стрімко виросли у ціні. Не обійшла тенденція подорожчання також сезонні овочі.

Дані моніторингу надає спеціалізований портал "Мінфін".

Що з цінами на гречку та рис

Неочікувано, але останнім часом дешевшає гречана крупа, вартість якої донедавна перевищувала 100 грн. У жовтні супермаркети продавали гречку в середньому за 80, 78 гривень за кілограм, а вже в листопаді вона коштує майже на 5 грн менше. І взагалі, з початку осені ця крупа активно дешевшає: різниця між літнім цінником досягла 16 гривень.

Одночасно інший популярний продукт – рисова крупа – підскочив у ціні на кілька гривень. У попередньому місяці рис продавали за 75 грн, а станом на 12 листопада він коштує майже 78 грн. Передбачається, що аграрії зможуть зібрати чималий обсяг гречки у поточному сезоні, тож очікується зниження ціни на полицях магазинів на цей улюблений продукт.

Стрімко дорожчають популярні овочі

На жаль, сезонних овочів не торкнулася позитивна тенденція. Більшість популярних товарів виросли у ціні, наприклад, короткоплідні огірки всього за місяць стали коштувати на 13 грн більше. Наразі супермаркети в середньому реалізують їх за 98 грн, а колючі огірки досягли позначки у 106 грн за кілограм.

Помідори також підстрибнули на 12 грн протягом останнього місяця. Червоні томати досі вдається придбати у середньому за 70 грн, що не відрізняється від значення у жовтні. Не радує споживачів картопля, яка також, хоч і повільно, але дорожчає. Наразі 1 кг у магазинах продають за 9,27 грн і це не межа, адже щороку традиційно вартість росте з наближенням зимового періоду.

Відомо, що не всі сорти картоплі можна зберігати протягом тривалого часу, тож на цей відсоток урожаю постійно змінюється ціна.

Що найбільше подорожчало в Україні

У порівнянні з жовтням минулого року найбільше виросла ціна на 2 групи продуктів, а саме овочі (на 78,8%) та фрукти (на 62,6%). Інші товари продемонстрували такі показники:

  • риба та продукти з риби – 44,2%;
  • хліб та хлібопродукти – 34,9%;
  • цукор – 32,7%;
  • безалкогольні напої – 32,3%;
  • макаронні вироби – 31,3%;
  • масло – 26,6%;
  • хліб – 23,6%;
  • м'ясо та м'ясопродукти – 25,1%;
  • сир та м'який сир – 24%;
  • молоко – 19,8%;
  • олія соняшникова – 12,4%.

Найбільше українців вразила неймовірно висока ціна курячих яєць, які подорожчали більше ніж на 80%. До зростання вартості всіх продовольчих товарів та послуг призвело дорожчання транспортування – на 40%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка вартість молочки в супермаркетах. Також ми повідомляли, скільки коштує сало та чи дорожчатиме воно надалі.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.