Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чудова альтернатива газу й електрики – що таке піч-буржуйка та як її вибрати для дому

Цим багатофункціональним пристроєм можна обігрівати будинок, квартиру, дачу, гараж, льох і навіть теплицю

Фото: Unspalsh. Колаж: Pro Гроші

Як правильно вибрати піч-буржуйку та на що звертати увагу

Фото: Unspalsh. Колаж: Pro Гроші

Буржуйки вже багато десятиліть користуються популярністю як джерело тепла. Вони добре відомі простотою експлуатації, міцністю литої конструкцією та здатністю прослужити не один десяток років при інтенсивному застосуванні.

Напередодні опалювального сезону 2022-2023, коли питання про наявність у будинках електрики або газу для обігріву не ствердне на 100%, доводиться думати про альтернативні джерела тепла. Покупців зупиняє можлива складність вибору, але піч-буржуйка тим і приваблива, що не потребує довгого вивчення своїх особливостей та ринку в цілому.

Сайт Pro Гроші розповідає, як правильно підібрати установку для домашнього використання та яким чином вона працює.

Як виглядає піч-буржуйка

Буржуйка – різновид дров'яної печі з чавуну або сталі. Це окрема конструкція з трубою, що зазвичай виходить через стіну або стелю. Назва, ймовірно, походить від дизайну: пічка зазвичай має форму бочки з опуклістю посередині, що відрізняє її від інших видів чавунних печей – коробових, циліндрових, салонних. У передній частині присутні дверцята, що відкриваються досить широко, аби завантажувати дрова і прибирати попіл з дна.

Раніше традиційно використовувалася для обігріву великих громадських приміщень, таких як магазини та школи, оскільки давала більше тепла, ніж стандартний камін. Буржуйка є добре сконструйованим опалювальним пристроєм, чим приваблює домовласників, які бажають економити на блакитному паливі, електричних конвекторах та інших джерелах тепла.

Параметри конструкції, на які потрібно звернути увагу

Функціональність. Залежить від місця використання: якщо встановлюєте піч у дачному будиночку за умов відсутності електрики чи газу, купуйте багатофункціональну буржуйку. З її допомогою можна не тільки опалювати приміщення, але й готувати їжу та нагрівати воду. Для квартирного використання ці функції є необов'язковими.

Потужність. Параметр залежить від умов експлуатації: для дачі, наприклад, рекомендуємо встановити потужнішу буржуйку, ніж у стандартній квартирній кімнаті.

Вага пристрою. Легкі конструкції підійдуть для невеликих квартир та маленьких дачних будиночків. Якщо ви купуєте важкий пристрій, не забудьте зміцнити підлогу або навіть встановити додатковий фундамент.

Димовідведення. Буває горизонтального та вертикального типу. Найпопулярнішою моделлю є універсальна система відведення диму.

Частота та тривалість експлуатації. Виробники зазвичай вказують рекомендований проміжок горіння. Намагайтеся не виходити за межі цих показників. Тяжкі печі розраховані на довге використання, а прості моделі підійдуть для опалення через невеликі проміжки часу.

Фарба. Якщо буржуйка пофарбована неякісною фарбою, при експлуатації виникатиме неприємний запах, що ускладнить горіння в закритому приміщенні. Обов'язково поцікавтеся у виробника, чи не станеться подібної неприємності.

Якість. На корпусі не повинно бути тріщин, вм'ятин або корозії. Якщо такі недоліки є, причому у великих кількостях, не купуйте пристрій – він прослужить недовго. Так само зверніть увагу на шви між металевими частинами: акуратно і рівномірно скріплені деталі – запорука якості.

Як працює буржуйка

Класична установка опалює приміщення за допомогою горіння дров, іноді використовується вугілля. Як у стандартній пічці, потрібно помістити всередину конструкції паливний ресурс. Перед цим не забудьте прочистити зольник від попелу, що утворився в попередні дні топки. Але не закривайте дверцята зольника, щоб до вогню надходило повітря.

Якщо димар встановлений правильно, через нього виходитиме чадний газ. За наявності шиберної засувки ви зможете збільшувати або зменшувати тягу, від чого дим виходитиме більш чи менш інтенсивніше.

Тепло передається металом, що нагрівається вогнем зсередини. Спочатку нагріте повітря підніметься вгору і згодом пошириться на всю кімнату. Тому не чекайте блискавичного опалення всього приміщення. Пам'ятайте, що такою піччю можна обігріти лише конкретну кімнату, де вона встановлена.

Правила та норми монтажу

Використання буржуйки нерідко пов'язане із виникненням небезпечних ситуацій у побуті. Щоб запобігти небезпекам для здоров'я та життя, важливо дотримуватись експлуатаційних вимог. Зокрема, правильно вибрати місце для монтажу. При цьому покриття для підлоги повинно бути вогнетривким, тобто виготовленим з цегли або бетону.

Між буржуйкою та предметами меблів має бути відстань щонайменше 30-50 см. Обов'язково встановлюйте піч у місці, де є вільний доступ для монтажу димаря. Бажано не ставити її в проходах, щоб зменшити ризик опіків.

Обов'язково дотримуйтесь норм експлуатації якщо купуєте буржуйку для квартири. Випадково закритий зольник або димар призведе до поширення чадного газу, а іскра або куточок, що випали з печі, можуть спровокувати пожежу, причому не тільки у вашій квартирі, але по всьому будинку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що киян попередили про відсутність опалення у квартирах. Також ми повідомляли, які є топ-5 потужних повербанків та їх ціна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.