Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи вигідно здавати на брухт старі електродвигуни – які ціни в Україні

Розповідаємо, скільки можна заробити, здавши на переробку електродвигун з автомобіля

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть здати старі двигуни на брухт

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають можливіть здати на брухт електродвигуни своїх автомобілів, які стали непотрібними після ремонту. Однак зробити це не так вже й просто – не всі пункти погоджуються приймати їх.

Сайт Pro Гроші пояснює, чи вигідно здавати старі електродвигуни на брухт та які ціни пропонують у серпні.

Як оцінюють електродвигуни на брухт

Дехто розраховує, що йому вдасться дорого здати на брухт старий електродвигун та частково компенсувати витрати на новий. Однак в результаті залишаються розчарованими запропонованою вартістю. Справа в тому, що розбір електродвигуна – досить складний процес. Саме через це його вартість помітно занижують.

При прийомі електродвигуна на брухт враховують такі момент:

  • згорілий електродвигун реставрувати не можна;
  • це складний лом, який складається з кольорових металів, а тому його розбір відбувається за допомогою спеціального інструменту. Відправити на переробку електродвигум можна лише у розібраному вигляді, тож розраховувати, що його оцінять як прийом брухту алюмінію чи міді, не варто.
  • враховується стан: окислення, корозія знижують вартість.
  • вага суттєво впливає на кінцеву вартість.

Які метали містяться у двигунах

Переважна більшість складу електродвигуна – чорні метали, з яких виконані корпус, ротор і статор силового пристрою (статор – нерухома частина, ротор – частина, що обертається).

У старих радянських видах двигунів обмотка може бути виконана з алюмінію. Пізніше від такої конструкції надалі відмовилися на користь міді. Також у складі двигуна авто можна знайти бронзу та латунь – із них виробляють щітки, втулки та шайби.

Важливо знати, що самостійно розбирати електродвигун не рекомендовано, адже в ньому наявні токсичні та небезпечні речовини, які роблять утилізацію двигуна неможливою без спеціального обладнання.

Ціни на прийом електродвигунів

Вартість прийому електродвигуна на брухт може засмутити власників таких пристроїв. У Дніпрі пропонують лише 14 гривень за кілограм. У Києві ціна становить 15 гривень за кілограм.

Вага двигуна залежить від моделі автомобіля і може коливатися від 100 до 500 кілограмів. Хоча, якщо двигун зі старого радянського Запорожця, то він може важити і 50 кілограмів.

Найважчі ж двигуни у швидкісних і великовантажних авто. Вони можуть сягати до 750 кілограміів. Відповідно на брухті електродвигунів можна заробити від 1400 до 7000 гривень. Але і ці гроші не будуть зайвими і стануть кращим варіантом аніж той, щоб старий електродвигун роками лежав непотрібним у гаражі.

Раніше ми писали про те, за скільки у серпні можна здати мідь на брухт. Також ми розповідали, скільки українці можуть заробити на брухті алюмінію у серпні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.