Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Через зростання курсу долара з пенсіями відбулися зміни – які саме

Різкий стрибок курсу долара до гривні влітку 2022 року призвів до змін у пенсійних виплатах

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара змусив середню пенсію зменшитися у перерахунку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну в Україні, яка триває уже вісім місяців, уряд зберігає можливість збільшувати пенсійне забезпечення. Але курс долара впливає на розмір виплат, якщо порівнювати з аналогічними періодами минулих років.

Про це свідчать дані Пенсійного фонду, про які повідомив Опендатабот.

За перше півріччя 2022 року середній розмір пенсії, яка призначається непрацюючим людям за віком, виріс на 17% у гривневому еквіваленті та на 10% у доларах. Українці отримували 4 437 грн або 152 дол., тоді як рік тому йшлося про 3 751 грн.

Проте у липні поточного року курс валюти стрімко виріс і продовжує триматися на високій позначці. У перерахунку виходить, що українці в середньому отримують лише 121 дол. У другому півріччі 2019 року пенсійне забезпечення було менше на 34% у доларовому еквіваленті. У гривневому зараз воно зросло майже вдвічі.

Згідно з опублікованими даними, виплати у розмірі до 3 000 грн отримують 43% пенсіонерів. Минулого року цей показник становив 54%. А кількість українців, які заслужили пенсію більшу ніж 10 000 гривень, зросла до 6,6%. Середню місячну суму від 5 000 до 10 000 грн перераховують 18,5% пенсіонерам проти 13,5% у першому півріччі минулого року.

Кількість пенсіонерів зменшилася

Пенсійний фонд надав інформацію стосовно точної кількості українців, які офіційно вважаються пенсіонерами. Вона знизилася до 10 775 414 осіб, тоді як станом на 1 липня 2020 року їх нараховувалося 11 241 834 особи. Отже, за останні два роки чисельність зменшилася на 466,42 тис.

Звісно, найбільш вагомою причиною називають високу смертність, яка пояснюється веденням активних бойових дій на території України. Також серед факторів, які вплинули – збільшення пенсійного віку.

Нагадаємо, що з 1 жовтня відбувся перерахунок мінімальної пенсії, оскільки виросла мінімальна заробітна плата. Передбачається, що з 1 грудня виплата підвищиться знову, адже планують перерахувати прожитковий мінімум. Але у наступному році можливості підвищувати ці показники немає, тож уряд попередив українців про "замороження" розмірів виплат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці ризикують заплатити податки двічі. Також ми повідомляли, що деякі українці, які постраждали від війни, можуть отримати гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.