Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Це незаконно": чому Чернишов може не стати керівником Нафтогазу

Посадовець до початку політичної кар'єри був харківським бізнесменом та мав кар'єру в IT галузі

Колаж: Pro Гроші

Зміни у правлінні Нафтогазу матимуть вплив на населення

Колаж: Pro Гроші

Якщо міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова призначать керівником НАК "Нафтогаз України", то це буде незаконно. Адже такі дії порушують закон "Про запобігання корупції".

Про це пише Ліга.Бізнес.

За словами очільника Національного агентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова, Чернишов є членом Кабінетів міністрів. Саме ця структура виконує впродовж тривалого часу функції загальних зборів Нафтогазу та наглядової ради компанії.

А от норми закону "Про запобігання корупції" прямо забороняють чиновникам і держслужбовцям влаштовуватися на роботу в юридичні особи, якщо ці компанії підпадали під їхній контроль або нагляд. Заборона діє протягом року з моменту припинення ним функцій держави.

"Таким чином, призначення будь-якого з членів Кабінету міністрів до НАК "Нафтогаз України" за вказаних обставин є незаконним", – йдеться в листі.

Новий очільник Нафтогазу

2 листопада міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов подав у відставку. Тепер його можуть призначити на посаду нового голови Нафтогазу, після звільнення Вітренка. Це може відбутися 3 листопада.

Що відомо про Чернишова

Олексій Чернишов до початку політичної кар'єри був харківським бізнесменом, мав кар'єру в IT галузі. Далі почав займатися інвестиційним бізнесом і врешті у 2019 році став головою Київської обласної державної адміністрації. За рік, у березні 2020 року, він став міністром розвитку громад та територій України.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ дав коментар сайту Pro Гроші щодо наступного очільника Нафтогазу.

Експерт зазначив, що у Чернишова досить непогані менеджерські якості, які він показував на попередніх посадах. Проте зарано говорити, яка буде в нього стратегія в Нафтогазі, бо він ще ні разу про неї не казав.

Є кілька важливих моментів, які мають змінюватися в роботі компанії, а саме:

  • цінова модель, з якою компанія має працювати;
  • структура Нафтогазу;
  • також є потреба у демонополізації;
  • змінитися має і стратегія нарощування власного видобутку газу і загалом стратегія функціонування газового ринку.

Зміни в правлінні Нафтогазу матимуть вплив на населення, але не прямий. І він не буде відчутним одразу. Водночас ризиків для споживачів у зв'язку з цією ситуацією немає, бо зараз є страхувальний трос у вигляді мораторію на підвищення тарифів.

Раніше ми розповідали про способи, як отримати рахунок від Нафтогазу. Також ми писали, чому клієнтам Нафтогазу не повертають переплату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.