Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безробіттю настане кінець? Коли вакансії в Україні заполонять ринок

Розбиралися, чи варто очікувати українцям на збільшення кількості вакансій та що зміниться до кінця поточного року

Фото: Профспілка освіти, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Безробіття залишається на високому рівні

Фото: Профспілка освіти, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні поступово скорочується рівень безробіття. Це сприятиме відновленню економічної активності.

Про це йдеться в щоквартальному інфляційному звіті НБУ за липень 2023 року.

Яким буде рівень безробіття

Регулятор зазначає, що рівень безробіття залишатиметься вищим, ніж до повномасштабного вторгнення, через збереження значних диспропорцій на ринку праці, що пояснюватиметься нерівномірним відновленням по регіонах у зв'язку російським вторгненням.

"Пожвавлення економіки також зумовить поступове зростання попиту на робочу силу, відповідно й трудових доходів. У повоєнний час їхньому збільшенню додатково сприятиме посилення конкуренції із зарубіжними роботодавцями за робочу силу. Зростання трудових доходів відновиться вже в цьому році, а в подальшому буде прискорюватися. Трудові доходи зростатимуть як в номінальному, так і в реальному вимірах", — підсумували в Національному банку.

Які особи можуть отримати статус безробітного

Як ми розповідали раніше, статус безробітного можуть отримати наступні категорії осіб:

  • Особи працездатного віку до призначення пенсії (включаючи тих, хто отримує пенсію за пільговими умовами або за вислугу років). Ці особи не повинні мати заробітку або інших законом передбачених джерел доходу і готові працювати.
  • Особи з інвалідністю, які ще не досягли пенсійного віку й отримують пенсію по інвалідності або соціальну допомогу.
  • Особи молодше 16 років, які працювали, але були звільнені через зміни в організації виробництва та праці, такі як припинення або перепрофілювання підприємств, установ та організацій, або скорочення штату.
  • Одинокі матері або батьки, які доглядають за дитиною з інвалідністю, а також інші близькі родичі (батьки, усиновителі, вихователі дитячого будинку сімейного типу, опікуни й піклувальники) дитини з інвалідністю підгрупи А, які мають право на надбавки.

Для отримання статусу безробітного особи з вищезазначених категорій повинні подати заяву про набуття статусу зареєстрованого безробітного або його припинення в один з нижчезазначених способів:

  1. Через вебпортал чи мобільний додаток;
  2. Шляхом особистого звернення до найближчого центру зайнятості.

Також для набуття статусу особа зобов'язана надати військово-обліковий документ.

Раніше ми писали, яких спеціалістів потребує Україна найбільше. Також ми повідомляли, як роботодавців каратимуть за несвоєчасні виплати заробітної плати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.