Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Атаки РФ вплинуть на фінансування армії? Що може змінитися у 2023 році

Надходження до державного бюджету можуть помітно скоротитися через проблеми з енергетикою

Колаж: Pro Гроші

Ярослав Железняк пояснив, як може змінитися фінансування армії

Колаж: Pro Гроші

У 2023 році у держбюджеті України можуть виникнути проблеми із фінансуванням армії. До цього може призвести скорочення надходжень до бюджету навіть на 10%.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк в інтерв'ю OBOZREVATEL.

Нардеп пояснив, що фінансувати армію країна може виключно коштом власних ресурсів. При цьому використовувати кредити та донати від міжнародних партнерів не можна.

Через обстріли енергетичної інфраструктури, які здійснює РФ, доходи скорочуватимуться. Тому країні доведеться економити ресурси.

Він нагадав, що наступного року в бюджеті передбачено:

  • 1,14 трлн витрат на нацбезпеку та оборону;
  • 1,3 трлн доходів.

"Ми можемо фінансувати військові потреби виключно коштом власних ресурсів. Ми не можемо використовувати кредити та донати від міжнародних партнерів. Це ключова теза для будь-яких прогнозів. Якщо план надходжень впаде навіть на 10%, це призведе до проблем із фінансуванням армії. Впаде чи ні, ми не знаємо", – пояснив нардеп.

Звідки надходять кошти до бюджету

Надходження до бюджету формуються з кількох джерел. Серед них:

  • податки;
  • митні збори;
  • приватизація;
  • націоналізація;
  • дивіденди держпідприємств.

Водночас Железняк пояснив, як обстріли РФ впливають на такі надходження.

"У мене немає електроенергії, у кафе поряд теж немає електроенергії. Вони не працюють, не платять зарплати, не платять ЄСВ, податки, військовий збір. Можливо, вони не платять частину оренди. Це реальність, з якою ми зіткнулися", – сказав нардеп.

За його словами, навіть використання генераторів не врятує ситуацію – кВт*год у такому разі коштуватиме близько 80 грн. Що також призведе до скорочення доходів.

Як не допустити скорочення фінансування армії

Железняк переконаний, що цьому допоможе економія на виплаті "нецільових субсидій" чи на ремонті шкіл.

"Моя позиція: зараз усі внутрішні ресурси треба витрачати на війну та військові потреби. Натомість ми бачимо, що Фонд ліквідації, який акумулює гроші з націоналізації власності російських олігархів і їхніх пособників, хочуть спрямовувати фактично на соцеконом. Це нецільове використання", – переконаний нардеп.

Раніше ми писали про те, які відомства отримають найбільше грошей, згідно з держбюджетом. Також ми розповідали, в яких випадках військовослужбовцям не виплачується щомісячне грошове забезпечення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.