Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Алюміній охоче заберуть на брухт: скільки коштує 1 кг металу в Україні

Виробництво алюмінію дуже енерговитратне, тому його з радістю приймають на брухт і піддають повторній переробці

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни за кілограм брухту алюмінію в Україні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Одним з найпопулярніших металів, який здають на металобрухт в Україні, є алюміній. Його неможливо зустріти в чистому вигляді, зате достатньо в різних з’єднаннях і сплавах. Виробництво алюмінію супроводжується значними витратами на електроенергію, а переробка дозволяє економити.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки в Україні коштує здати на брухт 1 кілограм алюмінію.

Зміст
1.Яка ціна кілограму алюмінію в різних областях
2.Від чого залежить ціна алюмінію в Україні
3.Де можна знайти алюміній на брухт

Яка ціна кілограму алюмінію в різних областях

Вартість залежить від вмісту домішок і зовнішнього вигляду лому. Наприклад, найдорожче приймають електротехнічний алюміній, також чимало заробляють на здачі алюмінієвого профілю. Водночас звичайна стружка чи банки найдешевші – в середньому 10-15 грн.

Ціна брухту алюмінію, грн/кг (середня по Україні)
1
Електротехнічний
60
2
Профіль
50
3
Змішаний
35
4
Радіатори
15
5
Банки з-під напоїв
15
6
Стружка, фольга
10

Найчастіше у вигляді брухту здають змішаний алюміній. Вартість кілограму варіюється відповідно до попиту в конкретних населених пунктах чи областях. Загалом українцям заплатять таку ціну:

  • Київська область – 35 грн/кг;
  • Дніпропетровська область – 37 грн/кг;
  • Харківська область – 45 грн/кг;
  • Львівська область – 28 грн/кг;
  • Вінницька область – 40 грн/кг;
  • Тернопільська область – 20 грн/кг;
  • Одеська область – 20 грн/кг;
  • Івано-Франківська область – 37 грн/кг.

Від чого залежить ціна алюмінію в Україні

Окрім зовнішнього вигляду брухту, який здаєте, слід звертати увагу на три чинники, що формують кінцеву вартість:

  • чистоту металу (засміченість);
  • присутність інших матеріалів (ізоляції, сміття);
  • загальну ваги партії.

Зокрема якщо алюмінієві кабелі містять свинцеву оболонку, то прибуток збільшиться, бо свинець теж належить до кольорових металів і коштує недешево. Тому завжди проводьте оцінку брухту, аби заробити максимум.

Також попередньо відсортуйте металобрухт до вивезення за видами (змішаний, харчовий, електротехнічний, профіль, стружка, фольга, банки, радіатори), очистьте від гумових, дерев’яних, залізних деталей тощо.

Де можна знайти алюміній на брухт

Алюміній як кольоровий метал є найпоширенішим у світі. Тож відшукати його вдома, щоб здати на брухт, не проблема. Спершу відвідайте кухню та пошукайте старий посуд: ложки, каструлі, виделки, тарілки та ін.

Потім навідайтесь у гараж – алюмінію багато у велосипедах і деталях автомобільного транспорту (кузовах, елементах двигуна, дисках). Окрема категорія – моторний алюміній, який використовується для виготовлення двигунів моторних човнів.

За умови здійснення будівельних робіт біля дому мають бути залишки матеріалів. Цим металом підсилюють конструкції без додаткового навантаження на фундамент, тож його багато в захисних щитах та ізолюючому покритті.

Найголовніше джерело – кабелі та проводи (як струмопровідна жила). Це так званий електротехнічний брухт, один з найдорожчих. Приймають на повторну переробку списані дроти, відходи монтажних робіт, трансформаторну обмотку.

Щодо профілю, то він знаходиться в будинках у вигляді дверних і віконних рам. А ще алюмінієве покриття є в комп’ютерах, планшетах, телефонах, радіоприймачах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який металобрухт можуть дорого здати українці. Також ми повідомляли, що мідь дорого приймають на брухт і розповідали, скільки коштує 1 кг в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.