Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заходь, якщо що! Чи зможуть українці відвідати будь-який магазин під час блекауту

Розповідаємо, що роблять торгові мережі для того, щоби не припиняти роботу в умовах блекауту.

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українці вже зрозуміли, якою непростою для життя може бути зима на тлі спроб Росії залишити нашу країну без тепла та світла. Тому люди активно готуються до можливого блекауту: активно купують генератори, пічки, мінігазові пальники, дрова, запасаються продуктами та водою. До такої ж ситуації готується і бізнес: мережі магазинів закуповують генератори та Starlink, щоб під час відключення електропостачання працювати як Пункти Незламності.

Про це в ефірі Національного телемарафону розповів голова правління Асоціації ритейлерів Андрій Жук.

Як відбувається підготовка магазинів до блекауту

За словами Андрія Жука, якщо 23 листопада генераторами було забезпечено лише 10-15% магазинів, то зараз цей показник суттєво зріс. При цьому торгові мережі розщедрюються ще й на Starlink, щоб персонал та покупці завжди були на зв'язку.

Там, де немає можливості встановити генератор, встановлюються акумулятори. Вони дозволяють працювати приблизно 8-12 годин після вимкнення. Є дуже велика робота для того, щоб магазини стали Пунктами Незламності", — розповів він.

Вже зараз користуватися зарядками для телефонів можна у близько 1 089 магазинах АТБ. А магазини "Коло" у Києві та Одесі пропонують безплатні павербанки для підзарядки гаджетів.

Як ще підготуватися до блекауту

Масована ракетна атака Росії може повторитися будь-якої миті, тому важливо вже зараз підготуватися до майбутніх проблем. Українцям рекомендують виконати такі пункти.

Зробіть запас води. Чим більше, тим краще. Використовуйте всі можливі місткості: відра, пластикові сулії, бочки й т.д.

Зарядіть усі акумулятори. Тримайте повністю заряджені телефони, павербанки та ліхтарики.

Купуйте радіоприймач на батарейках. За відсутності мобільного зв'язку радіостанції транслюватимуть важливу інформацію.

Зробіть запаси їжі. Запасіться продуктами, які мають великий термін придатності та можуть довго зберігатися без холодильника.

Сформуйте для себе аптечку. Якщо у вас є препарати, які потрібно приймати регулярно, подбайте про їх запаси.

Подбайте про збереження тепла в будинку. При тривалому аварійному вимкненні опалення важливо зберігати кожен градус тепла. Заклейте вікна, щоб не було щілин, ущільніть вхідні двері, зменште витік тепла через вентиляцію тощо.

По можливості подбайте про енергонезалежність. Якщо ви маєте пічне опалення, забезпечте запас дров. Якщо у вас є генератор — запасіться паливом. Тримайте паливний бак автомобіля завжди наповненим, щоб не створювати черги під час перебоїв у роботі АЗС.

Об'єднуйтесь із сусідами. Труднощі легше переживати разом, тому сусіди мають бути однією родиною. Також турбуйтеся про сусідів похилого віку та людей з інвалідністю.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як працюватимуть банки, якщо в Україні відбудеться тривалий блекаут. Також ми писали про найімовірніші сценарії блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.