Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вручення повістки: адвокат назвав документ, який не можна підписувати в жодному разі

За словами експерта, в суді можна оскаржити таку вимогу працівників ТЦК та виграти справу

Фото: Суспільне, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили тонкощі вручення повісток

Фото: Суспільне, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, в межах якої військовозобов'язані отримують повістки. Однак деякі чоловіки відмовляються від отримання документа. При цьому їх просять підписати акт відмови.

Чи законне складання такого акту, пояснив адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram.

Як має відбуватися вручення повістки

Адвокат пояснив, що іноді працівники ТЦК можуть порушити порядок вручення повістки, унаслідок чого виписувати акт відмови – незаконно.

Він зауважив, що постановою Кабміну №1487, затверджено новий зразок повістки. Документ повинен заповнюватися та підписуватися начальником ТЦК, в ньому має бути зазначений номер розпорядження, на підставі якого викликається особа та уповноважується особа на її вручення.

"Якщо повістку заповнюють на коліні, ще й старого зразка, не зазначається номер розпорядження, вручає її не уповноважена особа, то ви чомусь все одно повинні отримувати таку повістку, хоч та вручається в не передбачений законом спосіб і поза межами повноважень ТЦК", – зауважив адвокат.

Однак він додав, що військовозобов'язані повинні знати, що повістка повинна бути наперед заповнена. І лише за таких обставин її можна вважати врученою у законний спосіб.

Чи законне вручення акту про відмову від повістки

Адвокат пояснив, що військовозобов'язаних не повинен підписувати такий документ, якщо його про це просять. При цьому варто зафільмувати весь процес, коли працівники ТЦК та СП намагаються змусити підписати акт.

Роман Сімутін також додав, що в його адвокатській практиці були випадки, коли суд скасував постанову ТЦК про притягнення його клієнта за ст. 210-1 КУпАП (Порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію).

"Суд декілька разів перепитував у представника ТЦК, яким документом передбачено складання акта відмови від отримання повістки? Цей акт, до речі, був сфальшований. Відповідь була феєрична. Той перерахував купу законів, згадав постанову Кабміну №1487, але посилань на статтю, пункт або щось інше, ми так і не дочекалися", – пояснив адвокат.

Він також запевнив, що в українському законодавстві немає жодної згадки про акт відмови від повістки. Тобто його не існує.

Раніше адвокат розповідав, що робити чоловікам, яких силою везуть до ТЦК та СП. Також ми писали про те, що робити чоловікам, якщо ТЦК відмовив у відстрочці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.