Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військові можуть змінити місце служби – існують дві підстави

Аргументація підстав не завжди може спрацювати, але рішення оскаржується в суді за наявності переконливих причин переведення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військових можуть перевести в іншу частину за двома підставами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовців можуть перевести в іншу частину за наявності двох підстав – через стан здоров’я і у зв’язку з сімейними обставинами. Це не завжди спрацьовує, але правильна та об’єктивна аргументація наблизить до отримання позитивного рішення командування.

Про це розповіла головна юристка відділу БПД Віра Рега.

Переведення за станом здоров’я

Ця підстава працює в 90% випадках, але треба знати законодавчу основу та підготуватися. Відповідно до Наказу МОУ №402, якщо висновком ВЛК особу визнано обмежено придатною, то деякі види робіт їй протипоказані. Зокрема забороняється відправляти на таку службу:

  • у високомобільні десантні війська;
  • у плавсклад;
  • у морську піхоту;
  • на спецспоруди.

Зате дозволяється служба в частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах. Отже, враховуючи стан здоров’я,підготовку та досвід служби, командування військової частини має призначити людину на відповідну посаду.

Щоб домогтися переміщення, слід ініціювати це питання та аргументовано довести, що наявність конкретного захворювання прямо впливає на можливість виконання службових обов’язків. Якщо розмова з командиром не спрацювала, оскаржуйте рішення в судовому порядку, але тільки у випадку наявності висновку ВЛК про обмежену придатність.

За сімейними обставинами

Цю підставу визначає п.82 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ "на особисте прохання військовослужбовця ". Але його детально не врегулювали, тому для успішності процедури треба переконати командира в крайній необхідності зміни частини.

Водночас поріг доведення трохи нижчий, бо достатньо перерахувати обставини, через які ви маєте намір змінити місце служби. Наприклад, вам треба доглядати за батьками, а на відстані це робити важко чи неможливо.

Зазначимо, підстава працює приблизно у половині випадків, тож варто постаратися, аби домогтися свого. Якщо командування категорично проти переведення, можна скористатися відпусткою за сімейними обставинами терміном до 10 днів.

Як відбувається зміна місця служби

Загалом переведення можна домогтися між:

  • з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями;
  • видами Збройних Сил України та частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генштабу ЗСУ;
  • військовими частинами видів, родів військ (сил) ЗСУ та частинами, які підпорядковані Міністерству оборони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як покарають призовників за ігнорування розпочатого проходження ВЛК. Також ми повідомляли, що чекає на чоловіків, які незаконно перетнули кордон під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.