Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати при пораненні: у яких випадках можуть відмовити у грошовому забезпеченні

Зазнавши поранення, періодично військовослужбовці стикаються з проблемами щодо виплат

Фото: НБУ/Flickr

Отримання виплат у разі поранення

Фото: НБУ/Flickr

Військовий, який отримав поранення на війні, може розраховувати на різні види виплат. Проте вони не завжди можуть їх отримати, це може статися з кількох причин.

Про це повідомляє Армія Inform.

Якщо військовий отримав поранення в зоні бойових дій, то він може одержати до 100 000 гривень грошової допомоги на місяць. Вона за законом має виплачуватися під час перебування на стаціонарному лікуванні (в тому числі й за кордоном), або під час відпустки для лікування в разі тяжкого поранення.

Підставою для виплати є довідка про обставини травми (форма 5), яку надають у військовій частині. У ній має бути зазначено, що поранення пов’язане із захистом Батьківщини. У виплаті можуть відмовити, якщо військовослужбовець:

  • не використовував засоби індивідуального захисту;
  • вчинив кримінальне правопорушення;
  • навмисно завдав собі ушкоджень;
  • перебував у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Будь-який із цих пунктів є підставою для відмови у додатковій винагороді.

Як отримати одноразову грошову допомогу від держави

Одноразова грошова допомога військовослужбовцям призначається згідно зі ст. 16 Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей та постановою Кабінету міністрів України від 25.12.2013 №975 і виплачується у таких випадках:

  • встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) при виконанні обов’язків військової служби;
  • встановлення інвалідності, яка настала внаслідок захворювання або нещасного випадку при проходженні військової служби.

Розмір такої одноразової грошової допомоги залежить від встановленої групи інвалідності. Загалом він становить від 250 до 400-кратного прожиткового мінімуму – у разі виконання військового обов’язку та від 70 до 120-кратного прожиткового мінімуму при проходженні військової служби.

Раніше ми писали, коли виплачуються та який розмір декретних виплат в Україні у 2024 році. Також ми повідомляли, хто може розраховувати на грошову надбавку до пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.