Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вік має значення! Що буде з пенсіями деяких українців із грудня

Українці можуть отримати ще одну невелику надбавку до своєї пенсії

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У кого із українців буде надбавка до пенсії

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські пенсіонери вже у грудні отримають невелику надбавку до своїх щомісячних виплат.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто з українців отримуватиме надбавку до пенсії у розмірі 200 грн.

Кому належить доплата до пенсії

Йдеться про пенсіонерів віком до 70 років, які мають повний стаж (30 і 35 років). Українцям з цієї категорії нараховуватимуть уже не 2,3 тис.грн, а мінімум – 2,5 тис. грн. Зазначимо, що така надбавка належить тільки непрацюючим пенсіонерам.

Крім того, якщо у жінок і чоловіків стаж трохи менший за 30 або 35 років відповідно, виплати їм все одно трохи підвищать — пропорційно до стажу, виходячи з суми 2,5 тис.грн.

Також слід пам'ятати, що українцям 65 років із повним стажем з 1 жовтня цього року мінімальну пенсію платять у розмірі 2 680 гривень – це 40% від мінімальної зарплати. Тому підвищення мінімальних виплат українцям, які не досягли 70 років, торкнеться переважно пенсіонерів віком до 65 років.

Хто може отримати доплату до пенсії у розмірі 20%

Деякі пенсіонери можуть розраховувати на збільшення пенсії у розмірі 20%, це стосується лише тих, хто оселився в гірських районах. Для того, щоб отримати таку доплату, пенсіонери мають отримати статус жителя на території гірського населеного пункту та відповідне посвідчення. Для цього необхідно звернутися до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг.

Кому "уріжуть" стаж для пенсії

Наразі в Україні для виходу на пенсію не враховується період навчання у вишах, який становить від двох до п'яти років. Тепер ці роки доведеться докупити чи працювати довше.

При нарахуванні пенсії до страхового стажу відноситимуться роки навчання на денному відділенні у виші за період до 1 січня 2004 року. Після цієї дати період навчання вже не увійде до стажу.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що буде з пенсіями у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.