Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні різко зросли ціни на олійні культури: що стало причиною

Одним із головних факторів зростання вартості рослинних олій є зрив зернової угоди

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на олійні культури активно росли до 30 липня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні у період з 24 по 30 липня спостерігалося найбільше зростання цін на олійні культури. Це було викликано низкою глобальних подій.

У повідомленні Української універсальної біржі (УУБ) надається аналіз та перспективи подальшого розвитку ситуації на ринку.

Що стало причинами зростання цін на рослинні олії

Однією з ключових причин підвищення вартості рослинних олій, зокрема соняшнику та сої, є блокування експорту з України. Аналітики УУБ додали, що це також пов'язано зі зниженням прогнозів урожаю ріпаку в ЄС та сої у США через посуху.

На Чиказькій біржі вартість ф'ючерсів на сою періодично зростала через фізичну нестачу готівки на внутрішньому ринку США. Проте до кінця тижня ціни відновили своє падіння через покращення довгострокових прогнозів погоди.

Динаміка цін на олійні культури

Аналіз УУБ вказує на таку динаміку цін на олійні культури станом на 30 липня порівняно з кінцем попереднього тижня:

  • пшениця фуражна — 4 959,64 грн/т (-0,17%);
  • кукурудза — 5 394,12 грн/т (+0,35%);
  • пшениця 3 клас — 5 446,00 грн/т (-0,85%);
  • пшениця 2 клас — 5 882,90 грн/т (+0,32%);
  • соя — 18 139,55 грн/т (+5,00%).

Які фактори можуть вплинути на ціни

На ринку зернових спостерігається волатильність індикативів, проте загальна ціна залишається відносно стабільною. Факторами, які впливатимуть на ринок найближчим часом, вважаються прогноз погоди, дані щодо врожайності та новини, пов’язані з глобальним зерновим коридором. На ринку панує надія, що Європа зможе створити альтернативний маршрут для українських постачань до осені, але ці плани поки що залишаються нечіткими.

Що відомо про зрив зернової угоди

З 18 липня зернова угода припинила працювати. Про це заявив прессекретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував продовжити зернову угоду без участі РФ. За його словами, потрібно зробити усе, щоб функціонував чорноморський коридор.

Раніше ми повідомляли, як змінилися ціни на пшеницю в Україні після зриву зернової угоди. Також ми писали, що відбувається на світовому ринку зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.