Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть підвищити мінімальну зарплату – чого очікувати в 2023 році

Народні обранці пропонують три етапи підвищення мінімальної зарплати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Мінімальна зарплата наразі нижча за прожитковий мінімум

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Народні обранці пропонують поетапно підвищувати рівень мінімальної зарплати в Україні протягом 2023 року. Починати хочуть вже з 1 квітня – відповідні зміни мають бути внесені до держбюджету.

Законопроєкт №8431 із відповідними пропозиціями вже зареєстрували в Раді.

За словами авторів документу, в 9 статті Закону України "Про оплату праці" передбачено: "Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб".

Однак, наразі в нашій країні рівень мінімальної зарплати нижчий за розмір прожиткового мінімуму. Автори законопроєкту наводять наступні аргументи щодо необхідності підвищення мінімальної зарплати:

  • у грудні 2022 року фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб склав 7 539 грн. Мінімальна заробітна плата на грудень 2022 року була затверджена у сумі 6 700 грн, що становило 88,9% фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • у середньому за 2023 року очікується фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб 8 962 грн. Мінімальна заробітна плата затверджена законом про держбюджет на 2023 рік на рівні грудня 2022 року без підвищення у сумі 6 700 грн, що складе лише 74,8% до очікуваного фактичного розміру.

Як пропонують поступово підвищувати мінімальну зарплату

  • з 1 квітня — 7 370 грн;
  • з 1 липня — 8 107 грн;
  • з 1 жовтня — 8 918 грн.

Де брати гроші на підвищення мінімалки

За прогнозними розрахунками, додаткові видатки для реалізації законопроєкту складуть у 2023 році 14 084,4 млн грн, які можуть бути профінансовані коштом додаткових надходжень до зведеного бюджету:

  • податку на доходи фізичних осіб в сумі 2 087,8 млн грн;
  • податків сумі 11 998,6 млн грн внаслідок недопущення їх укриття на митницях.

Коли відбулось перше підвищення зарплати від початку війни

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в лютому 2023 року відбулось перше підвищення рівня зарплати від початку повномасштабної війни. Однак воно було невеликим – всього лише 500 гривень (працівникові підвищили місячний оклад із 15 до 15,5 тисячі гривень).

Кому пропонували найвищі зарплати в лютому

  • медіабаєрам — 50 000 грн;
  • водіям-міжнародникам — 41 500 грн;
  • рихтувальникам — 32 500 грн;
  • рієлторам — 30 000 грн;
  • дизелістам — 27 500 грн.

Підвищення також торкнулися топменеджерів, керівників вищої ланки, спеціалістів зі страхування, фахівців у сфері обслуговування, виробництва, дизайну та телекомунікацій.

Раніше ми писали про те, хто отримує найбільше та який рівень середніх доходів. Також сайт Pro Гроші розповідав, кого шукають та яку зарплату пропонують на ринку праці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.