Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Утримання в'язнів та військовополонених: скільки Україна витрачає на місяць

Витрати на утримання ув'язнених в країні можуть здатися мінімальними на рівні окремих осіб, але загалом вони становлять значну частину бюджету

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Утримання в'язнів та військовополонених обходяться Україні у величені суми

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Витрати на утримання в'язнів в Україні виявилися значно меншими, ніж можна було б собі уявити. Проте загальні видатки на їхнє утримання залишаються великими.

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська під час ефіру телемарафону.

У скільки обходиться Україні утримання в'язнів

За словами міністра, витрати на одного в'язня доволі "мізерні" і становлять всього кілька десятків гривень на день. Однак, коли йдеться про всі видатки на утримання в'язнів, включаючи комунальні платежі, електропостачання, каналізацію та адміністративні витрати, то тут вже нараховуються мільярди гривень.

"Загальні бюджети ми говоримо про мільярди гривень, конкретні витрати – в залежності від методології", — заявив міністр.

Скільки Україна витрачає на утримання російських військовополонених

Згідно з відомостями, наданими заступницею міністра юстиції Оленою Висоцькою в березні, утримання одного російського військовополоненого обходиться Україні близько 10 000 гривень щомісяця. Ці витрати містять:

  • надання нового одягу;
  • медичне забезпечення;
  • харчування;
  • комунальні послуги;
  • облаштування місць тримання;
  • оплату персоналу;
  • забезпечення охорони.

Зауважимо, що утримання ув’язненого в спеціальній установі з підвищеним рівнем безпеки (СІЗО) коштує не набагато більше, приблизно 11 000 гривень на місяць.

Яку грошову допомогу можуть отримати родини полонених і зниклих безвісти

Протягом півтора року війни українці стикалися зі злочинними діями російської армії, які призводили до зникнення цивільних осіб та їх захоплення в полон. Відповідно до статей ЗУ "Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей", родичі можуть розраховувати на такі пільги:

  • державну грошову допомогу у розмірі 100 000 гривень щорічно, поки людина перебуває в місцях несвободи;
  • державну цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • реструктуризацію заборгованості по кредитах для чоловіків/дружин.

Навчання надається дітям до досягнення ними 23-річного віку. Важливо зауважити, що сам факт зникнення безвісти чи перебування у полоні не дає права на отримання цих гарантій. Для цього потрібно документально підтвердити, що позбавлення свободи сталося внаслідок збройної агресії проти України.

Раніше ми повідомляли, що нацгвардійцям та прикордонникам належать додаткові виплати. Також ми писали, як родичам отримувати зарплату зниклого військового.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.