Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Чехії: як зміняться правила надання грошової допомоги з 1 липня

Розповідаємо, на які виплати можуть розраховувати українці в Чехії з 1 липня 2023 року та як зміняться правила нарахування фінансової допомоги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 липня Чехія змінить правила нарахування виплат українцям

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни багато українців виїхали за кордон у пошуках безпечного прихистку. Наші громадяни переїхали до різних країн ЄС, зокрема у Чехію, та отримують там соціальну допомогу від держави та різних міжнародних фондів. Проте вже з 1 липня для українців в Чехії діятимуть нові правила надання такої допомоги.

Про це пише видання ProUkrainu.cz.

Що зміниться для українців в Чехії?

З 1 липня 2023 року у Законі "Lex Ukrajina V" відбудуться зміни щодо сум виплат та правил проживання українців на території Чехії. Насамперед нововведення торкнуться власників житла, які отримуватимуть фінансову допомогу за розміщення українських біженців та проживання з ними під одним дахом.

У інших випадках, якщо біженцям надають місце для проживання в готелях, то після 5 місяців безплатного розміщення українцям доведеться самостійно оплачувати оренду, але кошти на це виділятиме держава.

Варто зазначити, що сума допомоги для оплати оренди буде фіксованою. Загалом йдеться про такі виплати:

  • для 1 людини – 2 400 крон (3 985 грн);
  • для 2 людей – 4 800 крон (8 067 грн);
  • для 3 осіб – 7 200 крон (12 101 грн);
  • для родини з 4 осіб – 9 600 крон (16 135 грн);
  • для 5 і більше людей – 12 000 крон (20 166 грн).

Щодо оренди квартир, які внесені до реєстру Мінпраці, фіксовані суми виплат становитимуть на 20% більше, а саме від 3 000 до 15 000 крон (від 5 041 до 25 208 грн).

Що буде з виплатами на проживання?

Для українців в Чехії дещо змінять правила нарахування грошової допомоги на проживання. З 1 липня 2023 року такі виплати розраховуватимуться з прожиткового мінімуму, тобто сума допомоги зменшиться з 5 000 до 4 860 крон (з 8 402 до 8 167 грн). Для дітей до 18 років ця сума становитиме 3 490 крон (5 409 грн), але після 5 місяців проживання в країні сума виплат зменшиться до 3 130 крон (4 851 грн).

Також, згідно з новими правилами, держава перевірятиме банківські рахунки українців в Чехії та враховуватимуть доходи в цій країні, та з-за кордону для розрахунку суми грошової допомоги.

Кому в Польщі можуть виплатити до 6 000 гривень?

Українці, які прибули до Польщі після 9 лютого 2022 року та не отримували фінансову допомогу від інших організацій, можуть розраховувати на грошову допомогу у розмірі до 6 000 гривень від неурядової організації Польська гуманітарна акція (Polska Akcja Humanitarna) в рамках програми TERA.

Загалом отримати таку грошову допомогу зможуть українці, які відповідають хоча б одному із зазначених критеріїв:

  • самотня жінка;
  • українець або члени його родини мають інвалідність;
  • людина пенсійного віку (60+);
  • не можуть працювати за станом здоров'я;
  • утримують сім'ю з дітьми;
  • вагітна або жінка, яка годує немовля;
  • українець або члени його родини страждають на хронічні захворювання;
  • студент;
  • неповнолітня особа без супроводу.

Раніше ми розповідали, що Польща змінює розмір виплат українцям. Також ми писали, яку роботу та зарплату пропонують українцям в ЄС. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.