Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Учені підтвердили нову розширену шкалу вимірювань

Науковці ведуть до розширення діапазону префіксів Міжнародної системи одиниць для глобальної метрологічної спільноти

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У шкалу додали ронну, кветту, ронту та кекту

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Міжнародні вчені у Франції проголосували за нові метричні префікси для вираження найбільших і найменших вимірів у світі. Це викликано постійно зростаючим обсягом даних.

Про це повідомляється на сайті Національної фізичної лабораторії у Великій Британії.

Нові префікси додали до Міжнародної системи одиниць вперше за понад три десятиліття. Тепер до кіло і міллі додали рону і квоту для найбільших чисел, і ронту і кету для найменших.

Префікси полегшують вираження великих величин і малих.

За зміну проголосували вчені та представники урядів з усього світу, які були присутні на 27-й Генеральній конференції мір і ваг, яка скликається раз на чотири роки.

Префікси полегшують вираження великих кількостей – наприклад, завжди називати кілометр як 1 000 метрів або міліметр як одну тисячну метра швидко стане складно. Відтоді як Міжнародну систему одиниць створили в 1960 році, наукова потреба призвела до зростання кількості префіксів.

Останній раз це було в 1991 році, коли хіміки, які бажали виразити величезні молекулярні кількості, підштовхнули додавання зетта і йотта.

Який вигляд тепер має таблиця вимірювань:

Світ відмовляється від "зайвої секунди"

У світі можуть відмовитися від додаткової секунди. За аналогією з високосними роками останні 50 років до доби додавали високосні секунди, щоб синхронізувати точний атомний годинник з обертанням Землі, що сповільнюється.

Додавання "зайвої" секунди проходить непомітно для людей. Але вона може бути проблемною для низки систем. Адже вони вимагають точного безперервного перебігу часу.

Це створювало додаткові проблеми для Міжнародного бюро мір і ваг (МБМВ), яке відповідає за загальний координований час (UTC) – узгоджений на міжнародному рівні стандарт, за яким світ синхронізує годинник.

Розповідаємо детальніше, коли можна буде запровадити відповідні зміни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.