Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи від ТЦК: яке покарання загрожує за несвоєчасну сплату

За свідоме і систематичне порушення мобілізаційних законів загрожує кримінальна відповідальність

Фото: Скриншот/YouTube

Штраф від ТЦК

Фото: Скриншот/YouTube

В Україні усі військовозобов’язані повинні були уточнити свої військово-облікові дані до 16 липня. Якщо громадяни не виконали свій обов'язок, то слід очікувати штрафів.

Про це йдеться у матеріалі "РБК-Укрїна".

Штраф за порушення правил військового обліку (ст. 210 КУпАП) становить від 17 000 до 25 500 грн. Він має бути сплачений протягом 15 днів. У разі несплати протягом цього часу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцем розташування його майна. Після цього з порушника стягується подвійний розмір штрафу.

В разі несплати штрафів за порушення правил військового обліку та закону про мобілізацію буде накладання арешту на банківські рахунки. Наступним кроком може бути продаж майна боржника. З вторгованої суми буде вирахуваний розмір штрафу, а решту повернуть власнику.

Проте відповідні служби не мають права конфіскувати будинок чи квартиру ухилянта, якщо це єдине житло чоловіка.

Обмеження у праві керувати авто

У разі порушення громадянином правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, керівник ТЦК та СП звертається до органів поліції щодо здійснення останніми адміністративного затримання правопорушника та доставлення його до ТЦК.

Якщо поліція не може розшукати військовозобов'язаного, то керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає такій особі рекомендованим листом повідомлення вимогу про виконання обов'язку.

Якщо пошта не може вручити такий лист під розписку або особа відмовляється від його отримання, то вимога повертається до ТЦК з відповідною позначкою. Вже після цього протягом 10 днів ТЦК може звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію посвідчення водія.

Раніше ми писали, яке майно ухилянтів не підлягає конфіскації. Також ми повідомляли, хто має право накладати штрафи за порушення військового обліку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.