Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Проживання без реєстрації: яке покарання загрожує українцям

Розповідаємо, скільки часу людина в Україні може проживати без реєстрації місця проживання та який штраф можна отримати, якщо вчасно не прописатися

Фото: Pixabay

Штраф за відсутність прописки

Фото: Pixabay

В Україні важливо дотримуватися законодавства щодо реєстрації місця проживання. Як для громадян, так і для іноземців встановлено чіткі правила, які потрібно виконувати, щоб уникнути адміністративних покарань. Навіть незначне порушення може призвести до попередження або штрафу.

Про те, на скільки можуть оштрафувати особу без прописки, визначено Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Особи, незалежно від їх статусу, можуть проживати в Україні без прописки не більше 30 днів. Штрафні санкції за відсутність прописки встановлені Статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Рішення щодо накладення штрафів ухвалюються не судами, а:

  • виконавчими комітетами сільських рад;
  • виконавчими комітетами селищних рад;
  • виконавчими комітетами міських рад.

Громадяни України, іноземці або особи без громадянства, які легально перебувають на території України, повинні задекларувати або зареєструвати своє нове місце проживання протягом 30 днів з моменту переїзду.

Іноземні громадяни та особи без громадянства, які отримали довідку про подання запиту на захист, також мають право на реєстрацію місця проживання в Україні, як зазначено в законодавстві.

    На скільки можуть оштрафувати людину без прописки

    Якщо вимогу порушено на незначний термін, може бути винесено попередження. Однак, за порушення протягом року можливе накладення штрафу у розмірі від 17 до 51 гривні, що відповідає 1-3 неоподатковуваним мінімумам доходів громадян.

    Дотримання правил прописки в Україні є обов'язком кожного громадянина та іноземця, який легально перебуває в країні. Відсутність своєчасної реєстрації може призвести до адміністративних покарань, зокрема штрафів. Щоб уникнути неприємностей, важливо уважно ставитися до термінів реєстрації після переїзду.

    Раніше ми писали, як створити й підписувати цифрові копії документів, а також які документи потрібні для реєстрації місця проживання.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.