Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обов'язки, як у чоловіків? Що заборонено військовозобов'язаним жінкам

Під час загальної мобілізації в Україні на службу можуть призивати як чоловіків, так і жінок

Фото: Міністерство оборони України, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що заборонено жінкам, які стали на військовий облік

Фото: Міністерство оборони України, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації в Україні на військовий облік обов'язково мають стати жінки-медики, а представниці інших професій, які відповідають бойовим спеціальностям, можуть стати на облік за власним бажанням. Чоловікам від 18 до 60 років заборонено покидати територію України під час воєнного стану, однак, чи зможуть виїхати за кордон жінки, які стали на військовий облік?

Про це повідомив помічник адвоката АО "ЮК "АРЕС", член Ради Комітету Асоціації правників України (АПУ) з міграційного права, юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Владислав Зайцев.

Чи можуть жінки, які стали на військовий облік, виїхати за кордон

У разі, якщо жінка стала на військовий облік, вона вважається військовозобов'язаною. Це означає, що вона має ті ж самі права та обов'язки, що і чоловіки. Статус військовозобов'язаної передбачає перебування у запасі Збройних сил, національної гвардії чи інших військових формувань.

Відповідно до Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу" військовозобов'язані жінки мають певні обов'язки та обмеження, наприклад, не змінювати місце проживання під час воєнного стану без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Тобто, жінкам, які стали на військовий облік та вважаються військовозобов'язаними, заборонено виїжджати за кордон під час воєнного стану.

При цьому є категорії жінок, які не підлягають призову на військову службу. Серед них:

  • жінки, що визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;
  • жінки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • жінки, які мають чоловіка з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків чоловіка з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.

Працевлаштування військовозобов'язаних жінок

Відповідно до постанови Кабміну №1487, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, повинні обов'язково стати на військовий облік. В іншому випадку вони не зможуть офіційно працевлаштуватися.

Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, не перебували на військовому обліку у відповідних територіальних центрах комплектування (ТЦК) та не отримали приписне посвідчення до затвердження цього Порядку, поки що можуть і далі працевлаштовуватися як невійськовозобов'язані.

Така норма діятиме до кінця 2026 року. Однак вже з 2027 року жінки повинні в обов'язковому порядку стати на військовий облік, інакше вони не зможуть працевлаштуватися.

Раніше ми розповідали про правила взяття жінок на військовий облік. Також ми писали, чи візьмуть на військовий облік безробітних жінок. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.