Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила для українців у Німеччині: що зміниться з 1 жовтня

Дані зміни можуть виявитися складними та дорогими для певних людей

Фото: pexels

Зміни розповсюджуються не на всіх

Фото: pexels

З 1 жовтня для українських біженців зміняться певні правила в Німеччині. Вже з наступного місяця наші громадяни повинні зареєструвати автомобілі на німецькі номерні знаки. Мова саме про тих людей, як живуть в даній країні більше ніж рік.

Про це пише радіо Свобода.

Чому деякі українці можуть втратити свої автомобілі

Деякі машини українців не зможуть пройти навіть техогляд (TÜV), адже не будуть відповідати німецьким стандартам. Як результат, людям треба буде продати свої автомобілі.

"У мене американська версія авто, а там обмеження щодо фар, червоні стопи замість жовтих, і ще кондиціонер старої моделі, який після 2017 року взагалі не дозволяється в Німеччині", – пояснила біженка з Харкова Нінель Лемак.

Також треба замовляти "Сертифікат відповідності" для автомобіля.

"Документ коштує кілька сотень євро. Якщо цей документ підійде, тоді можна рухатися далі. Але якщо ні – машина все одно не пройде реєстрацію", – додала вона.

Процес перереєстрації може бути досить складним та коштовним, якщо його будуть робити ті люди, що не мають всіх необхідних документів.

"Вартість перереєстрації залежить від технічних характеристик автомобіля – обсягу двигуна, року випуску, пробігу та стану. Мені полегшило процедуру перереєстрації те, що моє авто було з Німеччини – й раніше проходило тут техобслуговування. Коли було потрібно, я звернувся до колишнього власника автомобіля, і він надіслав мені фото німецького техпаспорта", – пояснив інший біженець Іван.

Загалом чоловік витратив на перереєстрацію авто на німецькі номери близько 1 200 євро. Це зайняло у нього три робочі дні, включаючи технічний огляд, податки та страховку.

Якщо ж ви будете керувати автомобілем без німецької реєстрації, то можете за це заплатити навіть штраф у 70 євро.

"З 1 жовтня продовжувати доведеться вже національний рух – з німецькою реєстрацією. Зверніть увагу: правило про 1 рік залишається чинним. Тобто, раптом ви виїхали з України, скажімо, влітку 2024, то рік вашого "міжнародного руху" у вас ніхто не забере. І ваш дедлайн перереєстрації буде влітку 2025", – зазначив посол України в Німеччині Олексій Макеєв.

Посол пояснив, що українські біженці можуть зареєструвати своє авто в Німеччині без обов'язкового зняття його з реєстрації в Україні. Автомобіль перебуває у режимі "тимчасового вивезення" і зберігає статус "українського товару". Це означає, що він не підлягає митному оподаткуванню і може бути повернений до України.

Раніше ми писали, чи можуть переселенці отримати гроші, які їм помилково не виплатили, а також які українські родини можуть отримати додаткову фінансову підтримку напередодні зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.